ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

25 Οκτωβρίου 2024, 10:00

images

Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Μία ασθένεια που δεν είναι αθεράπευτη, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Στα αρχικά της στάδια, η νόσος δεν δίνει συμπτώματα, γι’ αυτό ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, είναι απαραίτητος. Η αυτοεξέταση αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πρόληψης, ενώ η επίσκεψη στον γιατρό για ψηλάφηση, πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Πέρα από την κλινική εξέταση, η ψηφιακή μαστογραφία είναι ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος να έχει μία γυναίκα πλήρη εικόνα της κατάστασής της. Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται πρώτη φορά μεταξύ 35 με 40 ετών, ενώ για τις γυναίκες άνω των 40, επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος. Δεδομένου ότι η νόσος εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες, προτείνεται η εξέταση ανά δύο χρόνια σε γυναίκες που έχουν περάσει το 72ο της ηλικίας τους. Εξάλλου, η ευημερία και η καλή υγεία είναι δικαίωμα και στην τρίτη ηλικία.

Στην περίπτωση που έχει παρουσιαστεί κάποιο εύρημα στην κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα μαστού, είναι το επόμενο βήμα εξέτασης για πληρέστερη εικόνα. Στις γυναίκες μάλιστα με πυκνούς μαστούς, έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος, μεγαλώνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης κατά 7.4%.

Εναλλακτικά μπορεί να γίνει μία εξέταση αντί για δύο, με εξαιρετικά ακριβή αποτελέσματα. Οι εξετάσεις αυτές είναι:

Μαγνητική μαστογραφία, με 100% ανίχνευση διηθητικού καρκινώματος σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς
Ή Ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση, η οποία βασίζεται στην καινούργια τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης μαστού και έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από εκείνους με ύποπτα χαρακτηριστικά.

Tο 5% -10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, έχουν οικογενειακό ιστορικό και η κληρονομικότητα αυξάνει κατά 2 φορές τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που φέρουν τις μεταλλάξεις BRCA1 ή BRCA2, έχουν έως και 80% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αν κάποιο μέλος της οικογένειας εμφάνισε καρκίνο του μαστού, οι πρώτου βαθμού συγγένειας γυναίκες πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο νωρίτερα, από την ηλικία των 20 ετών. 

Η γενετική εξέταση κάνει δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση των ογκογονιδίων, BRCA1 και BRCA2.

Σχετικά Άρθρα