Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης
20 Οκτωβρίου 2024, 09:00
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφιερώσει την 20η Οκτωβρίου κάθε χρόνου στο πρόβλημα της οστεοπόρωσης. Το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης και τα συναφή εθνικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, εορτάζουν την ημέρα αυτή, χρησιμοποιώντας την ως μία καλή ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, μίας ασθένειας που γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική όσο ο πληθυσμός ζει περισσότερο.
Η οστεοπόρωση είναι μεταβολική νόσος, η οποία προκαλείται όταν τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους. Αυτό έχει ως απόρροια την πρόκληση καταγμάτων που είναι και το βασικό σύμπτωμα της νόσου. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης και διαγιγνώσκεται μέσω της προληπτικής μέτρησης οστικής πυκνότητας και της λήψης ακτινογραφίας.
Παρότι η βασική αιτία είναι γενετική, ωστόσο συμμετέχουν η ανεπαρκής διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, προβλήματα στο θυρεοειδή, η καθιστική ζωή και κάποιες φαρμακευτικές αγωγές.
Κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει μία μέτρηση οστικής πυκνότητας μόλις μπει στην εμμηνόπαυση, ώστε να γνωρίζει σε τι κατάσταση είναι η σπονδυλική στήλη και τα ισχία της όσο ακόμα δεν έχουν αρχίσει να αποκτούν οστεοπενία. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, μία εξέταση κάθε 5 χρόνια αρκεί. Αν πάλι υπάρχουν αλλοιώσεις, τότε ο ρευματολόγος ή και ο ειδικός ορθοπαιδικός θα συστήσουν ανάλογα θεραπεία (φάρμακα από στόματος και άσκηση ενδυνάμωσης) αλλά και κάθε πότε ο ασθενής θα εξετάζεται.
Από διατροφικής άποψης πρέπει να λαμβάνεται από τα νεανικά χρόνια αρκετό ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D.
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς και στον κίνδυνο που διατρέχει να υποστεί κάταγμα. Αν ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, τότε η αντιμετώπιση θα ξεκινήσει με απλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του ασθενούς (διατροφή, δραστηριότητες). Σε πολλές περιπτώσεις ατόμων που διατρέχουν αρκετά υψηλό κίνδυνο να πάθουν κάταγμα, ο γιατρός συνταγογραφεί φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης είναι τα διφωσφονικά, το στρόντιο, οι εκλεκτικοί τροποποιητές των υποδοχέων των οιστρογόνων, η τεριπαρατίδη και η δενοσουμάμπη.
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης στοχεύει στην αύξηση της οστικής μάζας ή/και στην αναστολή της περαιτέρω οστικής απώλειας και τελικά στον περιορισμό του κινδύνου καταγμάτων.
Tags: Οστεοπόρωση