ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς - Κάντε το τεστ

29 September 2024, 08:00

images

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (https://www.worldheartday.org/) γιορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Για το 2024, η θεματική που επιλέχθηκε επικεντρώνεται στην ανάγκη πρόληψης, στην έγκαιρη διάγνωση και στη σημασία των καλών συνηθειών. 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς ευθύνονται για περίπου 18,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (33% των συνολικών θανάτων). Το 85% των θανάτων αυτών οφείλονται σε εμφράγματα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία ενοχοποιούνται και για το 35% των θανάτων ετησίως στην Κύπρο.

Η πρόληψη περιλαμβάνει μεσογειακή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και τακτική άσκηση (περί τα 150 λεπτά την εβδομάδα). Η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει να μετράμε όλοι οι ενήλικες την πίεσή μας, να κάνουμε ετησίως έλεγχο λιπιδίων στο αίμα (LDL, HDL, ολική χοληστερίνη, Α-λιποπροωτεϊνη, τριγλυκερίδια), να γνωρίζουμε αν έχουμε προδιαβήτη ή διαβήτη και να έχουμε από παιδιά εξεταστεί έστω μία φορά από καρδιολόγο που θα έχει πιστοποιήσει ότι δεν γεννηθήκαμε με κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η οποία είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2024, ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών σε συνεργασία με την λέσχη μοτοσικλετιστών Λευκωσίας «Λήδρα» θέλοντας να δείξουν την έμπρακτη στήριξη τους στα Καρδιοπαθή Παιδιά της Κύπρου διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την «Πορεία Από Καρδιάς». Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί η ώρα 1.45 μ.μ. στην πλατεία Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία και η άφιξη των μοτοσικλετιστών γύρω στις 6.30 μ.μ. στον ίδιο χώρο. Πορεία Μοτοσικλετιστών θα περιοδεύσει σε διάφορους Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια όπου θα τους υποδεχτούν οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες για εισφορές.

Κάντε το τεστ της καρδιάς και διαπιστώσετε αν γνωρίζετε όσα θα σάς κρατήσουν υγιή:

Ερώτηση 1. Μια υγιεινή διατροφή σημαίνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Πόσο είναι μια μερίδα;

α) 50 g

β) 80 g

γ) 100 g

Ερώτηση 2. Ποιο είδος λίπους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης πάρα πολύ;

α) τα ακατέργαστα λιπαρά

β) τα τρανς λιπαρά

Ερώτηση 3. Η άσκηση μέτριας έντασης αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να ιδρώνετε ελαφρά. Πόσα λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ενήλικες (ηλικίας 18-64) για να διατηρούν την καρδιά τους υγιή;

α) 50 λεπτά

β) 120 λεπτά

γ) 150 λεπτά

Ερώτηση 4. Η άσκηση έντονης έντασης σας κάνει να αναπνέετε πιο δύσκολα και σας είναι δύσκολο να μιλάτε ταυτόχρονα. Πόσα λεπτά έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ενήλικες (ηλικίας 18-64) για να διατηρούν την καρδιά τους υγιή;

α) 50 λεπτά

β) 75 λεπτά

γ) 95 λεπτά

Ερώτηση 5. Μέσα σε πόσα έτη αφότου σταματήσετε το κάπνισμα επιστρέφει ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στα επίπεδα ενός μη καπνιστή;

α) 15 χρόνια

β) 25 χρόνια

γ) ποτέ

Ερώτηση 6. Ποια είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα;

α) Καρκίνος πνεύμονα

β) Πνευμονία

γ) Καρδιακή νόσο

Ερώτηση 7. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης, “καλή” και “κακή”. Ποιος είναι ο κακός τύπος;

α) λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

β) λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Οι σωστές απαντήσεις είναι:

Ερώτηση 1. Το σωστό είναι 80γρ. που είναι ίσο με 4 μπουκετάκια μπρόκολο, 1 αχλάδι, μια χούφτα ψιλοκομμένα καρότα, 2 δαμάσκηνα, 4 κουταλιές σούπας μαγειρεμένο καλαμπόκι, σπανάκι ή πράσινα φασόλια ή 7 ντοματίνια.

Ερώτηση 2. Τα τρανς λίπη που βρίσκονται σε τηγανισμένα τρόφιμα, πίτες, κέικ, αρτοσκευάσματα, πατατάκια, γαριδάκια … οτιδήποτε γενικά αναφέρει ‘μερικώς υδρογονωμένο λίπος ή έλαιο’ στα συστατικά.

Ερώτηση 3. Η απάντηση είναι 150 λεπτά. Για πρόσθετα οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αυξήσετε στα 300 λεπτά την εβδομάδα. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, μιλήστε με το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε κάποιο νέο πρόγραμμα άσκησης.

Ερώτηση 4. 75 λεπτά! Για τα παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι διαφορετικές – πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 60 λεπτών μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση καθημερινά.

Ερώτηση 5. Μέσα σε 15 χρόνια! Η διακοπή του καπνίσματος είναι το μοναδικό καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία της καρδιάς σας. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε, μιλήστε στον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Ερώτηση 6. Περίπου το 80% όλων των θανάτων ενηλίκων (και πάνω από το ήμισυ όλων των θανάτων) από την έκθεση σε παθητικό καπνό, προκαλείται από καρδιακές παθήσεις. Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε, μιλήστε στον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Ερώτηση 7. Η υπερβολική λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λιπαρών υλικών στα τοιχώματα των αρτηριών σας.

Η HDL είναι «καλή» επειδή μεταφέρει την χοληστερόλη πίσω στο συκώτι για να διασπαστεί. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Πηγή https://www.worldheartday.org/

Σχετικά Άρθρα