ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο για την εργασία μας, τόσο το καλύτερο

12 Ιουνίου 2024, 16:00

images

Mελέτη η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia, σε συνεργασία με το Κέντρο Γήρανσης Columbia και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, δείχνει πιθανό προστατευτικό ρόλο των επαγγελμάτων που διεγείρουν τη σκέψη έναντι επαγγελμάτων που δεν απαιτούν γνωστική καταπόνηση. Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται στο Neurology, υπογραμμίζει τη σημασία των διανοητικά απαιτητικών εργασιακών καθηκόντων καθόλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής για τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από το νορβηγικό διοικητικό μητρώο και τα συνδύασαν με επαγγελματικά χαρακτηριστικά περισσότερων από 300 θέσεων εργασίας από τη βάση δεδομένων του Δικτύου Επαγγελματικών Πληροφοριών (ONET) του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Υπολόγισαν ένα δείκτη έντασης καθηκόντων ρουτίνας (RTI) ως μέτρο των γνωστικών απαιτήσεων με βάση τα μετρικά στοιχεία του ONET. Ένας χαμηλότερος δείκτης RTI υποδήλωνε επαγγέλματα με περισσότερες γνωστικές απαιτήσεις.

Χρησιμοποιώντας μοντελοποίηση τροχιάς με βάση την ομάδα, οι ερευνητές προσδιόρισαν τέσσερις διακριτές ομάδες με βάση τις γνωστικές απαιτήσεις των επαγγελμάτων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 30, 40, 50 και 60. Στη συνέχεια, εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των ομάδων τροχιάς και της επίπτωσης στην ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) και την άνοια σε συμμετέχοντες ηλικίας 70 ετών και άνω, συνυπολογίζοντας μια σειρά παραγόντων κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, η γενική υγεία και οι συνήθειες.

Αυτό που φάνηκε ήταν έντονη σχέση μεταξύ των επαγγελματικών γνωστικών απαιτήσεων και της γνωστικής υγείας στη μετέπειτα ζωή. Ειδικότερα, τα άτομα που ασχολούνταν με επαγγέλματα χαμηλότερων γνωστικών απαιτήσεων, παρουσίασαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τα άτομα που ασχολούνταν με επαγγέλματα υψηλότερων γνωστικών απαιτήσεων.

Μελετώντας τους παράγοντες κινδύνου, η Trine Holt Edwin από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, αποκάλυψε ότι «το μορφωτικό επίπεδο έδειξε να επιδρά σημαντικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι τόσο αυτό, όσο και η επαγγελματική πολυπλοκότητα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης».

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Columbia, Yaakov Stern, υπογράμμισε την καινοτομία της εν λόγω έρευνας, δηλώνοντας: «Οι επαγγελματικές γνωστικές απαιτήσεις έχουν συχνά αξιολογηθεί μέσω αναδρομικών, υποκειμενικών αξιολογήσεων. Επιπλέον, η αξιοποίηση των δεδομένων μητρώου σχετικά με το επαγγελματικό ιστορικό, ενισχύει τα υπάρχοντα στοιχεία».

Ενδεικτικά, τα επαγγέλματα που απαιτούν περισσότερο διάβασμα και γνωστικές λειτουργίες είναι των δασκάλων και καθηγητών, των λογιστών και οικονομολόγων, των νομικών και γιατρών αλλά και των κάθε είδους μηχανικών (πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανολόγων, κλπ).

Σχετικά Άρθρα