ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι χρηματικές ανταμοιβές βοηθούν και στη διακοπή του καπνίσματος

14 Ιανουαρίου 2025, 09:00

images

Η παροχή χρημάτων, κουπονιών ή η επιστροφή ποσών μέσω της Εφορίας, μπορεί να βοηθήσει κάποιους καπνιστές να εγκαταλείψουν τη βλαβερή συνήθεια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), διαπίστωσαν ότι η προσφορά ανταμοιβών βοήθησε τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα με τα ποσοστά επιτυχίας να εξακολουθούν να είναι υψηλά πολύ μετά τη διακοπή παροχής των κινήτρων.

Η έρευνα διερεύνησε επίσης πώς η προσφορά ανταμοιβών σε μετρητά μπορεί να βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η Caitlin Notley, καθηγήτρια που εξειδικεύεται στους εθισμούς στην Ιατρική Σχολή του Norwich, δήλωσε: «Είμαστε πλέον πολύ σίγουροι ότι τα κίνητρα βοηθούν τους ανθρώπους και τις εγκύους να σταματήσουν το κάπνισμα περισσότερο από το να μην προσφέρονται [κίνητρα]. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των κινήτρων διαρκεί ακόμα και μετά τη διακοπή των ανταμοιβών».

Η μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την UEA, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 21.900 άτομα σε 48 μελέτες για να δοκιμάσουν διαφορετικά σχήματα ανταμοιβής, με στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Διαπιστώθηκε ότι, για κάθε 100 άτομα που έλαβαν οικονομικά κίνητρα, 10 άτομα ήταν πιθανό να κόψουν επιτυχώς το κάπνισμα σε 6 μήνες ή περισσότερο, σε σύγκριση με 7 στα 100 άτομα που δεν έλαβαν οικονομικά κίνητρα. Τα ποσοστά επιτυχίας παρέμειναν σταθερά μετά το τέλος των κινήτρων.

Για κάθε 100 έγκυες γυναίκες που έλαβαν χρηματική ανταμοιβή, 13 ήταν πιθανό να κόψουν επιτυχώς το κάπνισμα σε 6 μήνες ή περισσότερο, σε σύγκριση με 6 στις 100 που δεν έλαβαν οικονομικά κίνητρα.

Ο Jamie Hartmann-Boyce, επίκουρος καθηγητής πολιτικής και διαχείρισης υγείας από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτή η παρέμβαση δρα στα ψυχολογικά συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, τα οποία γνωρίζουμε ότι σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον εθισμό στη νικοτίνη».



Σχετικά Άρθρα