ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πολλές μεταλλάξεις- νέες παραλλαγές του κορωνοϊού δεν αυξάνουν την ανοσολογική διαφυγή

23 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Έρευνα από το Κέντρο Υπολογιστικής Νοημοσύνης του UNC Charlotte για την Πρόβλεψη Κινδύνων Υγείας και Περιβάλλοντος (CIPHER), οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα δύο πιο πρόσφατα και διαδεδομένα στελέχη του κορωνοϊού, οι παραλλαγές SARS-CoV-2 BA.2.86 και JN.1, προκαλούν τον ίδιο αριθμό λοιμώξεων παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερο αριθμό μεταλλάξεων σε σύγκριση με την προηγούμενη παραλλαγή Όμικρον. 

Όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, η παραλλαγή Όμικρον, η BA.2.86, και η JN.1, δημιουργήθηκαν σημαντικές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Αυτές οι ανησυχίες συνδέονταν με το γεγονός ότι η αρχική παραλλαγή της Omicron ήταν σε μεγάλο βαθμό μεταλλαγμένη, με αποτέλεσμα, τόσο την ανοσολογική διαφυγή, όσο και τις λοιμώξεις που προέκυψαν, καθώς και ότι ήταν πιο μολυσματική και περισσότερο μεταλλαγμένη σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές.

Για να αξιολογήσει την ανοσολογική διαφυγή των BA.2.86 και JN.1, η ερευνητική ομάδα του UNC Charlotte πραγματοποίησε αναλύσεις  στον τομέα σύνδεσης του υποδοχέα (RBD, την περιοχή του ιικού γονιδιώματος κατά του οποίου έχουν σχεδιαστεί τα εμβόλια mRNA) του SARS-CoV-2 , συγκρίνοντας τις 2 νεότερες παραλλαγές με προηγούμενες για τον υπολογισμό της σχετικής συγγένειας δέσμευσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (που αποκτήθηκαν μετά από εμβολιασμό ή μόλυνση) στο RBD. Εκτός από τις αναλύσεις αντισωμάτων, οι ερευνητές υπολόγισαν τη σχετική συγγένεια δέσμευσης των BA.2.86 και JN.1 στο μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης-2 (ACE2, ο ιικός υποδοχέας στα ανθρώπινα κύτταρα) σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές.

Η ομάδα βρήκε μικρές αλλαγές στη συγγένεια δέσμευσης για εξουδετερωτικά αντισώματα και ACE2 για BA.2.86 και JN.1 σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές SARS-CoV-2. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Ως εκ τούτου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα BA.2.86 και JN.1 δεν έχουν σημαντική αύξηση στην ανοσολογική διαφυγή ή τη μεταδοτικότητα σε προηγούμενες παραλλαγές.

"Εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα εποχή μοριακής επιδημιολογίας, επιδεικνύοντας την ανάγκη προσθήκης μιας λειτουργικής προσέγγισης στις προσπάθειες προσδιορισμού αλληλουχίας ιικών νουκλεοτιδίων. 

Αν και η Όμικρον ήταν σε μεγάλο βαθμό μεταλλαγμένη … και δημιούργησε σοβαρή επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία, τα αποτελέσματά μας για τις JN.1 και BA.2.86 …καταδεικνύουν ότι η καταμέτρηση των μεταλλάξεων του RBD από μόνη της δεν υποδεικνύει ανοσολογική διαφυγή και πιθανές νέες επιβαρύνσεις για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Daniel Janies, συνδιευθυντής του CIPHER και καθηγητής Βιοπληροφορικής και Γονιδιωματικής στο Κολλέγιο Πληροφορικής και Πληροφορικής.

Σχετικά Άρθρα