Οι πιο σοβαρές νοσήσεις από COVID-19 οφείλονται σε συγκεκριμένους βιοδείκτες
29 Απριλίου 2022, 09:00
Τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2022) στη Λισαβόνα, δείχνουν ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις περιπτώσεις 415 ατόμων με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν το διάστημα Μαΐου 2020 – Μαρτίου 2021, με διάμεση ηλικία τα 70 έτη και άνδρες κατά 65.5%. Το 15,7% των ασθενών κατέληξε στο νοσοκομείο και το 23,6% είχε αρνητική έκβαση (διασωλήνωση ή/και θάνατο).
Οι ερευνητές μέτρησαν κατά την εισαγωγή των ασθενών τα επίπεδα ορού (αίματος) για ένα μεγάλο εύρος κυτοκινών και τα συνέκριναν με τα αποτελέσματα της νοσηλείας, συνδυαστικά με άλλους βιοδείκτες όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και η προαδρενομεδουλλίνη (MR-proADM). Με τα παραπάνω στοιχεία έφτιαξαν ένα διάγραμμα που εμφανίζει τους ασθενείς οι οποίοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρώτη διάκριση έγινε βάσει των επιπέδων της κυτοκίνης ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και έπειτα επί των επιπέδων άλλων πρωτεϊνών (IL-10, MR-proADM, sIL2Ra, IP10, CRP).
Αναλυτικά βρήκαν ότι τα αυξημένα επίπεδα χημειοκίνης IP-10 κατά την εισαγωγή, υποδεικνύουν μια υπερβολική ανοσολογική απόκριση που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική ίνωση και ανάγκη για διασωλήνωση. Επίσης τα υψηλά επίπεδα της προ-φλεγμονώδους IL-6 μπορεί να συνοδεύονται από αυξημένα επίπεδα sIL2Ra και ιντερλευκίνης 10 (IL-10), οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο στοιχείο υποδεικνύει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνήθης σε ασθενείς με COVID-19 χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων θα ήταν επιβλαβής.