Οι θεραπείες απώλειας βάρους μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση
09 Φεβρουαρίου 2024, 09:00
Δύο νέες μελέτες έδειξαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες που υποβλήθηκαν σε ορισμένες θεραπείες απώλειας βάρους. Ειδικότερα, η πρώτη μελέτη έδειξε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης των ατόμων που λάμβαναν εβδομαδιαίες ενέσεις του φαρμάκου tirzepatide, ενώ η δεύτερη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική, βελτίωσαν σημαντικά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης μετά από 5 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μόνο φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.
Οι δύο μελέτες εξέτασαν διαφορετικές παρεμβάσεις και αποτελέσματα, αλλά παρέχουν από κοινού ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η αποτελεσματική θεραπεία της παχυσαρκίας, μπορεί να είναι το κλειδί για τη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς, δήλωσε ο Δρ Harlan Krumholz, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale. Αν και η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και άλλες καρδιακές παθήσεις είναι αποδεδειγμένη, μέχρι τώρα λείπουν αποτελεσματικές θεραπείες για την παχυσαρκία, είπε.
Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο tirzepatide – που πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες Zepbound για την παχυσαρκία και Mounjaro για διαβήτη – μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση των ενηλίκων με υπέρβαρους ή παχύσαρκους που το έλαβαν για 9 μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, τον κορυφαίο αριθμό σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι ενήλικες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και έπαιρναν λιγότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μετά από 5 χρόνια από εκείνους που χρησιμοποιούσαν μόνο τα φάρμακα.
Τα ευρήματα μπορεί να μην μπορούν να γενικευτούν σε έναν ευρύτερο πληθυσμό, δεδομένου ότι η μελέτη είναι με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, αλλά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, είπε ο Δρ David Maron, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι, αν και η βαριατρική χειρουργική είναι γνωστό ότι είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα οφέλη της και διστάζουν να υποβληθούν σε μια τέτοια επεμβατική θεραπεία.
Στο μέλλον, τα άτομα με παχυσαρκία που θα ήθελαν να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση, θα έχουν πιθανώς τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ βαριατρικής χειρουργικής και φαρμάκων, είπε ο Δρ. Michael E. Hall, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της νόσου και τις προτιμήσεις τους.