ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ μειώνονται, αλλά όχι για όλες τις γυναίκες

03 Οκτωβρίου 2024, 07:00

images

Παρά τη συνεχή μείωση των ποσοστών θανάτων από καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί, ειδικά μεταξύ των νεότερων ηλικιών, ενώ εξακολουθούν να εντοπίζονται σημαντικές φυλετικές ανισότητες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. 

Ειδικότερα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, οδήγησε σε μερικά αισιόδοξα ευρήματα: Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ μειώθηκε περίπου κατά 44% μεταξύ 1989 και 2022, που μεταφράζεται σε σχεδόν 518.000 λιγότερους θανάτους από καρκίνο του μαστού εκείνη την περίοδο.

Για τη νέα έκθεση, ερευνητές από την American Cancer Society, την Weill Cornell Medicine και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ανέλυσαν δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και τους θανάτους από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και μητρώα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που χρονολογούνται από το 1975. Βρήκαν κάποιες σημαντικές διαφορές στα δεδομένα ανά φυλή και πολιτεία καθώς και στην ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαύρες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, καθώς είχαν 38% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τις λευκές γυναίκες, παρά το γεγονός ότι είχαν 5% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

«Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά τα δεδομένα θνησιμότητας, αυτά αφορούν κυρίως τις νεαρές γυναίκες», δήλωσε ο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. «Αν κοιτάξετε τις μαύρες γυναίκες μεταξύ 20 και 29 ετών, οι πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού είναι 2 φορές περισσότερες από τις λευκές».

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας συνολικά. Το ποσοστό κυμαινόταν από περίπου 12 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες στην κοινότητα των νησιών της Ασίας Αμερικής/Ειρηνικού, έως περίπου 27 θανάτους ανά 100.000 στην κοινότητα των Μαύρων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι Ασιάτισσες Αμερικανίδες και όσες κατοικούν στα Νησιά του Ειρηνικού, είχαν την ταχύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, τόσο μεταξύ των νεότερων των 50 ετών, με ποσοστό 2,7% ετησίως, όσο και στις γυναίκες 50 ετών και άνω, με 2,5% ετησίως.

«Είναι απογοητευτικό το  ότι τα αποτελέσματα φαίνονται στατικά για τις μαύρες/αφροαμερικανές γυναίκες», δήλωσε η Ruth Carlos, καθηγήτρια ακτινολογίας και βοηθός έδρας κλινικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έκθεση.

«Πολλές ερευνητικές ομάδες ερευνούν τις βιολογικές επιπτώσεις των δομικών διακρίσεων στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού».

Σχετικά Άρθρα