ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι «νυχτερινοί τύποι» φαίνεται να έχουν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

21 Ιουλίου 2024, 08:00

images

Ο χρονότυπος ενός ατόμου καθορίζει ποια ώρα της ημέρας είναι πιο ενεργό ένα άτομο με βάση τα πρότυπα ύπνου του. Για παράδειγμα, είστε ο τύπος του ατόμου που ξυπνά νωρίς και είναι πιο δραστήριος το πρωί; Τότε ο χρονότυπος σας αναφέρεται ευρέως ως «πρωινός». Αν κάνεις το μέγιστο το βράδυ και μετά κοιμάσαι αργά, θεωρείσαι «νυχτερινός τύπος».

Προηγούμενες μελέτες έχουν συγκρίνει αυτούς τους δύο χρονοτύπους για να δουν πώς επηρεάζουν διαφορετικούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής, μεταβολικής και γνωστικής υγείας.

«Η κατανόηση της επίδρασης του ύπνου στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι απαραίτητη, επειδή ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες πτυχές της υγείας μας», εξήγησε στο Medical News Today η Raha West, Διδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College London.

«Διαδραματίζει βασικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη, τη συναισθηματική ισορροπία και τη συνολική ψυχική ευεξία. Η κακή ποιότητα ύπνου ή ο ανεπαρκής ύπνος έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, γνωστική έκπτωση και προβλήματα στην καθημερινότητα», προσέθεσε.

Η West είναι η κύρια συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMJ Public Health, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ, επέφεραν τα βέλτιστα αποτελέσματα για την υγεία του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που ήταν «νυχτερινοί τύπου», μπορεί να έχουν καλύτερη γνωστική ικανότητα από τους «πρωινούς τύπους».

«Μάς κίνησαν το ενδιαφέρον αυτά τα ευρήματα, επειδή προηγούμενες έρευνες σε νεότερους ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι πρωινοί τύποι τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία και γνωστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η σχέση μεταξύ του χρονότυπου και της γνωστικής απόδοσης, μπορεί να αλλάξει με την ηλικία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι βραδινοί τύποι είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία στη μεγαλύτερη κοόρτη μας, πιθανώς λόγω αλλαγών στους κιρκαδικούς ρυθμούς και της επιρροής τους στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν».

«Τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διερεύνηση γιατί οι βραδινοί τύποι μπορεί να έχουν καλύτερη γνωστική απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε η West.

Σχετικά Άρθρα