ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο θάνατος του Matthew Perry εγείρει ανησυχίες για τις επιδράσεις της κεταμίνης

21 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Η αιτία θανάτου του Matthew Perry συσχετίσθηκε με τις «οξείες επιδράσεις της κεταμίνης», σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15 Δεκεμβρίου από τον Ιατροδικαστή της Κομητείας του Λος Άντζελες. Ο 54χρονος ηθοποιός γνωστός για τον ρόλο του ως Chandler Bing στη κωμική σειρά "Friends" της δεκαετίας του '90, βρέθηκε αναίσθητος σε ένα υδρομασάζ στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στις 28 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε ο θάνατός του. 

Ως οξείες ή βραχυπρόθεσμες επιδράσεις μιας ουσίας ορίζονται αυτές που εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες μετά τη λήψη ενός φαρμάκου. Αντίθετα, οι χρόνιες επιδράσεις εμφανίζονται εξαιτίας της μακροχρόνιας χρήσης ουσιών. Η έκθεση νεκροψίας ανέφερε επίσης τον πνιγμό, τη στεφανιαία νόσο και τις επιπτώσεις της βουπρενορφίνης ως παράγοντες που συνέβαλαν στο θάνατο του Perry. Ο θάνατός του κρίθηκε ως «ατύχημα». Η βουπρενορφίνη είναι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί ως θεραπεία για τη διαταραχή της χρήσης οπιοειδών, σύμφωνα με τη Διοίκηση Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας (SAMHSA).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Perry βρισκόταν σε θεραπεία με έγχυση κεταμίνης για κατάθλιψη και είχε υποβληθεί σε έγχυση κεταμίνης 1 ½  εβδομάδα πριν από το θάνατό του. Ο ηθοποιός για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα κατάχρησης ουσιών. Η κεταμίνη είναι ένα αναισθητικό παραισθησιογόνο. Μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται αποκομμένο από το περιβάλλον του, ανακουφίζοντάς το από τον πόνο και παραμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα βλέμματα και τους ήχους.

Ως φάρμακο, η κεταμίνη έχει εγκριθεί ως αναισθητικό βραχείας δράσης. Ωστόσο, επειδή η κεταμίνη έχει χρόνο ημιζωής από 3 έως 4 ώρες, η κεταμίνη στον οργανισμό του Perry δεν θα μπορούσε να προέρχεται από αυτή την έγχυση, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Η ημιζωή ενός φαρμάκου είναι ο χρόνος που απαιτείται για να μειωθεί η συγκέντρωση αυτής της ουσίας στο σώμα στο μισό της αρχικής δόσης. Ωστόσο, ο πρόωρος θάνατος του Perry έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της θεραπείας με κεταμίνη.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με κεταμίνη θεωρείται ασφαλής όταν χορηγείται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού γιατρού.

Σχετικά Άρθρα