Ο εφιάλτης χτυπάει τώρα αλύπητα και την Ισπανία- Στα όρια πολλές χώρες
26 Μαρτίου 2020, 07:00
Με 3.434 νεκρούς η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ιταλία που ξεπερνάει τον αριθμό των νεκρών της Κίνας. Σοκ προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι σε διάστημα 24 ωρών, καταγράφηκαν στην Ισπανία 738 θάνατοι με το δημόσιο σύστημα υγεία της χώρας να λέγεται ότι έχει ήδη καταρρεύσει.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε χθες σε 47.610 από 39.673 που ήταν την Τρίτη. Και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Η Κάλβο υποβλήθηκε σε ένα πρώτο τεστ στο οποίο βρέθηκε αρνητική, όμως χρειάστηκε να επαναληφθεί η εξέταση και το δεύτερο βγήκε θετικό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κάλβο λαμβάνει θεραπεία και είναι σε καλή κατάσταση.
Η Ιταλία στο έλεος του κορωνοϊού
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, στην Ιταλία επιβραδύνεται η αύξηση των κρουσμάτων αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών χθες ανερχόταν στους 74.386 και οι νεκροί έφτασαν τους 7.503. Μία ημέρα πριν, το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 69.176 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 6.820. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 683 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.210 νέα κρούσματα.
Την ίδια ώρα, 3.489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 23.112 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 30.920 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Οι Ιταλοί γιατροί ζητούν να υποβληθούν το γρηγορότερο δυνατό σε τεστ για την ανίχνευση του κορωνοιού, ώστε να μην μεταδώσουν τον ιό στους ασθενείς. Εν τω μεταξύ 31 γιατροί έχασαν, ως χθες, την ζωή τους στην Ιταλία εκ των οποίων οι 17 είχαν ειδικότητα γενικού -οικογενειακού γιατρού.
Στο νοσοκομείο Σαν Καμίλο της Ρώμης, έξι γιατροί έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον ιό, ενώ στην πολυκλινική Τζεμέλι της Ρώμης, ολοκληρώνεται η πειραματική φάση ενός τεστ που θα προσφέρει ταχεία απάντηση.
Στο χωριό Νέρολα, στην περιοχή Σαμπίνα, έξω από την Ρώμη, εβδομήντα δυο κάτοικοι έχουν νοσήσει και χθες το βράδυ αποφασίστηκε η δημιουργία «κόκκινης ζώνης», με απαγόρευση εξόδου και εισόδου από το χωριό.
Στο δε λιμάνι της Τσιβιταβέκια, εξήντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, σαράντα άτομα που βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας είναι θετικά στον ιό και το κτήριο μετατράπηκε σε «κέντρο για την καταπολέμηση του covid 19». Σε απομόνωση έχει τεθεί και σειρά οίκων ευγηρίας στην περιφέρεια της Σικελίας.
Η Γερμανία δοκιμάζεται
Οδηγίες «διαλογής» ασθενών («Triage») δίνουν στους νοσοκομειακούς γιατρούς οι επιστημονικοί σύλλογοι του κλάδου, για την περίπτωση κατά την οποία οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν επαρκούν.
Σύμφωνα με αποκάλυψη της Frankfurter Allgemeine Zeitung, επτά Ιατρικές Εταιρίες, μεταξύ των οποίων αυτές των Αναισθησιολόγων και των Εντατικολόγων, έχουν συντάξει έγγραφο με οδηγίες σχετικά με την σειρά υποδοχής των ασθενών στα νοσοκομεία, σε περίπτωση υπερφόρτωσής τους. «Εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η κατανομή των περιορισμένων διαθέσιμων μέσων θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση την διαλογή της ιατρικής καταστροφών», αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή σχετικά με το ποια άτομα θα γίνουν δεκτά στις ΜΕΘ και ποια όχι.
Όπως επισημαίνει η FAZ, οι ειδικοί εισηγούνται ότι η Εντατική Θεραπεία δεν συνιστάται εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση του ασθενούς. Η απόφαση, τονίζεται, θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να λαμβάνεται από δύο εντατικολόγους, έναν νοσηλευτή καθώς και άλλους γιατρούς.
Τα 149 έφτασαν τα θύματα από την πανδημία στη χώρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσφέρει το Ινστιστούτο Ρόμπερτ Κοχ. Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί ήδη στη χώρα, προστέθηκαν άλλα 4.191 νέα και το σύνολό τους ανέρχεται στα 31.554.
Η ΗΠΑ κινδυνεύει περισσότερο από τους πολιτικούς παρά από τον κορωνοϊό
Πάνω από 60.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και 827 έχουν καταλήξει.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει δεκαπλάσια κρούσματα του κορωνοϊού σε σύγκριση με την επόμενη πληγείσα πολιτεία, το Νιου Τζέρσι, με απολογισμό 30.811 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 285 θανάτους.
Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ, θέλει να σταματήσει την καραντίνα για να μην πληγεί η οικονομία...
Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεσή του να «επανεκκινήσει» την οικονομία, σπάζοντας την καραντίνα τη 12η Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς. «Η χώρα μας δεν κτίστηκε για να είναι σε καραντίνα. Αν το αφήσουμε στους γιατρούς, θα μας πουν κλείστε το. Κλείστε όλον τον κόσμο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο Ιράν πληρώνουν το γεγονός ότι αγνόησαν τις οδηγίες
Το Ιράν μετρά συνολικά 27.017 κρούσματα και 2.077 θανάτους ενώ εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο ενός δευτέρου κύματος του κορωνοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιέι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, καθώς ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες που εξέδωσαν οι υγειονομικές αρχές για την αναχαίτιση της επιδημίας.
«Δυστυχώς, ορισμένοι Ιρανοί αγνόησαν τις οδηγίες από το υπουργείο Υγείας και ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της (ιρανικής) Πρωτοχρονιάς… Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού» είπε ο Ραμπιέι. «Όλα τα ταξίδια μεταξύ των πόλεων απαγορεύονται και οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.
Έκλεισαν τον Πανάγιο Τάφο
Ο Πανάγιος Τάφος έκλεισε από χθες και για μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους. Το κλείσιμο αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ισραηλινής αστυνομίας με τους εκπροσώπους των εκκλησιών, είπε ο Ουάντι Άμπου Νάσαρ, εκπρόσωπος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας. Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τις αρχές να κλείνουν τον ναό στις 5 το απόγευμα.
Έχει ήδη μεταλλάξεις
Σαράντα μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντόπισαν επιστήμονες της Ισλανδίας. Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 9.768 κατοίκων της Ισλανδίας με τις αρχές της χώρας να συνεργάζονται για την διεξαγωγή της έρευνας με την «deCODE», μία ιδιωτική εταιρία γενετικής. Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεχγάγης, Άλαν Ράντρουπ Τόμσεν, ο κορωνοϊός γίνεται όσο περνάει ο καιρός λιγότερο επιβλαβής αλλά πιο μεταδοτικός, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Μ. Τσιλ.