ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο φάρμακο παρέχει πλήρη προστασία από τον ιό HIV

06 Αυγούστου 2024, 07:00

images

Ερευνητές και ακτιβιστές οι οποίοι πρωτοστατούν στο μακροχρόνιο αγώνα κατά του HIV, έλαβαν πρόσφατα μια συναρπαστική είδηση: Μία μεγάλη κλινική δοκιμή στην Αφρική έδειξε ότι μια ένεση ενός νέου αντιικού φαρμάκου 2 φορές το χρόνο, προσέφερε στις νεαρές γυναίκες απόλυτη προστασία από τον ιό. «Ένιωσα ρίγος», είπε η Δρ Linda-Gail Bekker, ερευνήτρια που συμμετέχει στη δοκιμή του φαρμάκου, της λενακαπαβίρης. «Μετά από όλα αυτά τα χρόνια απογοήτευσης, ιδιαίτερα για τα εμβόλια, αυτό είναι πραγματικά σουρεαλιστικό».

Η Yvette Raphael, η επικεφαλής μιας ομάδας που ονομάζεται Advocacy for Prevention of HIV and AIDS στη Νότια Αφρική, είπε ότι αυτή ήταν «η καλύτερη είδηση».

H τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διεξήχθη στην Ουγκάντα και τη Νότια Αφρική. Έλεγξε κατά πόσον κάθε 6μηνη ένεση λενακαπαβίρης, που γίνεται από την Gilead Sciences, θα παρείχε καλύτερη προστασία έναντι της λοίμωξης από τον ιό HIV σε σύγκριση με 2 άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε χώρες υψηλού εισοδήματος, και χορηγούνται σε καθημερινή βάση.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο πειστικά που η δοκιμή διακόπηκε νωρίτερα μετά από σύσταση της ανεξάρτητης επιτροπής αναθεώρησης δεδομένων, η οποία ανέφερε ότι η ένεση θα έπρεπε να προσφερθεί σε όλους τους συμμετέχοντες επειδή παρείχε σαφώς ανώτερη προστασία έναντι του ιού.

Καμία από τις 2.134 γυναίκες που έλαβαν λενακαπαβίρη, δεν προσβλήθηκε από HIV. Συγκριτικά, 16 από τις 1.068 γυναίκες (ή το 1,5%) που έλαβαν ένα χάπι που ήταν διαθέσιμο για περισσότερο από μια δεκαετία, και 39 από τις 2.136 γυναίκες (1,8%) που λάμβαναν ένα χάπι το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, μολύνθηκαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν από τη Gilead. Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους. Μια δεύτερη δοκιμή, που διεξήχθη σε 6 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της λενακαπαβίρης σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, σε τρανς άτομα και σε όσους κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών. Η αναθεώρηση αυτών των αποτελεσμάτων, θα πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του έτους.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι 1 ένεση 2 φορές το χρόνο, θα αποδειχθεί η πλέον αποτελεσματική μέθοδος προστασίας από τον HIV.

Σχετικά Άρθρα