ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο φάρμακο για την υγεία των οστών για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

12 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που έχουν περάσει τη φάση της εμμηνόπαυσης, μπορεί να επωφεληθούν από ένα νέο φάρμακο για την ενίσχυση της υγείας των οστών, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE). Η αμπαλοπαρατίδη μπορεί να προστατεύσει από οστεοπόρωση, η οποία προκαλεί υψηλό κίνδυνο σπασίματος των οστών σε μεγαλύτερη ηλικία. Το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στο αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα στους επόμενους 3 μήνες, αναφέρει η NICE.

Όταν οι άνθρωποι είναι ακόμη νέοι, η υγεία των οστών τους είναι εξαιρετική. Όσο μεγαλώνουν, όμως, επιδεινώνεται. Εάν η απώλεια οστικής μάζας είναι σοβαρή, μπορεί εύκολα να προκληθεί βλάβη στα οστά ακόμα και μετά από ένα μικρό χτύπημα ή πτώση.

Η λήψη αρκετής βιταμίνης D και ασβεστίου, είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) κατά την εμμηνόπαυση , μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση από τους άνδρες, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν με την εμμηνόπαυση.

Όπως μεταδίδει το BBC, άλλες θεραπείες οστεοπόρωσης είναι ήδη διαθέσιμες, αλλά αυτή η νέα είναι μια εναλλακτική λύση για άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί ή που δεν μπορούν να τα ανεχθούν.

Η Alison Smith, η οποία διαγνώστηκε με οστεοπόρωση το 2011, είπε στο BBC R4's Today programme ότι η νέα θεραπεία θα έκανε «μεγάλη διαφορά» σε πολλούς ασθενείς που είναι «διστακτικοί» να λάβουν φάρμακα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή «λόγω παρενεργειών».

Το νέο φάρμακο είναι μια ανεκτή θεραπεία για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Δρ Nicky Peel, κλινικό διαχειριστή στη Royal Osteoporosis Society.

Μιλώντας στο Today programme, ο Dr Peel είπε ότι ενώ μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν ναυτία, πονοκεφάλους και αίσθημα παλμών -συχνά κατά τα πρώτα στάδια της θεραπείας- το Abaloparatide είναι κατάλληλο για τα περισσότερα άτομα με υψηλό κίνδυνο κατάγματος οστών.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η «πρόκληση» είναι να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε «κατάλληλες διαγνωστικές υπηρεσίες» που θα προσδιορίζουν την ανάγκη τους για το φάρμακο.

Σχετικά Άρθρα