ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα προσπάθεια εξάλειψης του κορωνοϊού σε εσωτερικούς χώρους

09 Μαΐου 2020, 08:00

images

Την ακτινοβόληση του αέρα με υπεριώδες φως συστήνουν ερευνητές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσα σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα. Το φως του Ήλιου μπορεί να σκοτώσει ή να αδρανοποιήσει τους μικροοργανισμούς και αυτό ισχύει ειδικά για το υπεριώδες τμήμα του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας. Μάλιστα συσκευές υπεριώδους ακτινοβολίας με μήκος κύματος γύρω στα 254 νανόμετρα χρησιμοποιούνται ήδη για την αποστείρωση επιφανειών σε νοσοκομεία.

«Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε στις αερογενώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις μία άκρως αποτελεσματική και πολύ ασφαλή τεχνολογία. Κάναμε τις μελέτες και ξέρουμε ότι αυτή η τεχνολογία δουλεύει», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο καθηγητής Έντουαρντ Νάρντελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σκέφτονται λοιπόν να τοποθετήσουν συσκευές σε τοίχους και ταβάνια, παρόμοιες με λαμπτήρες φωτισμού, που εκπέμπουν υπεριώδες φως πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων. Και όπως λένε, θα μπορούν να συνδυαστούν με ανεμιστήρες οροφής, που θα ωθούν τον αέρα προς τα πάνω, ώστε τα αιωρούμενα μικρόβια να ακτινοβολούνται πιο γρήγορα. Θα μπορούσε να δοκιμαστεί, επίσης, μία διαφορετική συχνότητα υπεριώδους φωτός, που να είναι ασφαλέστερη, ακόμη και αν πέφτει απευθείας πάνω στους ανθρώπους και η οποία παράλληλα θα απολυμαίνει τις επιφάνειες που χρησιμοποιεί κανείς, π.χ. στο γραφείο.

Τι συμβαίνει

Το υπεριώδες φως επιδρά στο γενετικό υλικό των μικροοργανισμών (DNA ή RNA) και παρεμποδίζει την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό τους. «Ουσιαστικά, τα σκοτώνει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συγκεκριμένα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας θα σκοτώσουν ή θα αδρανοποιήσουν τους μικροοργανισμούς», ανέφερε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Γουίλιαμ Μπάνφλεθ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Από τη δεκαετία του 1930 δοκιμάζονται τέτοιες συσκευές στις ΗΠΑ και μετά από πέντε χρόνια πειραματισμού σε αρκετά σχολεία διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές ήταν λιγότερο πιθανό να κολλάνε και να μεταδίδουν μικρόβια. 

Ασφάλεια

Αν και η ακτινοβολία UVC δεν είναι τελείως αβλαβής για τους ανθρώπους, καθώς μπορεί να ερεθίσει πρόσκαιρα το δέρμα και τα μάτια, όταν η χρήση της γίνεται κάθετα, πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων, σύμφωνα με τον Νάρντελ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. «Η ασφάλεια της UVC έχει εδώ και καιρό πραγματικά επιβεβαιωθεί».


Σχετικά Άρθρα