Νέα μελέτη για τον ζεστό καιρό και τον κορωνοϊό- Καλά νέα για το καλοκαίρι
25 Απριλίου 2020, 08:00
Άλλη μια έρευνα για την επίπτωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον νέο κορωνοϊό είδε χθες το φως της δημοσιότητας και ήρθε να προστεθεί σε δεκάδες άλλες που έχουν γίνει για το θέμα από τον Φεβρουάριο... Και η τελευταία, συγκλίνει στο συμπέρασμα ότι το καλοκαίρι θα δούμε σημαντική ύφεση.
Ερευνητές των Πανεπιστημίων Beihang και Tsinghua στην Κίνα διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός μετάδοσης του νέου κορωνοϊού επιβραδύνθηκε όταν ζέστανε ο καιρός και αυξήθηκε η υγρασία σε 100 κινεζικές πόλεις. Κι όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, «η υψηλή θερμοκρασία και η σχετικά υψηλή υγρασία μειώνουν σημαντικά την μετάδοση της Covid-19.» Ουσιαστικά βέβαια αυτό που λένε είναι αυτό που γνωρίζουμε για όλους τους ιούς. Δεν εξαφανίζονται αλλά επιβραδύνεται σημαντικά η μετάδοσή τους και ως εκ τούτου σταματά η "επιδημία". Υπάρχουν όμως λίγα σποραδικά κρούσματα (γρίπης, κρυολογήματος και λοιπών ιώσεων) και το καλοκαίρι και ως εκ τούτου οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει πάντα να είναι προσεκτικοί.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Beihang και Τsinghua αξιολόγησαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερες από 100 πόλεις της Κίνας, όπου υπήρχαν 40 ή περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στο διάστημα μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μολύνσεων, τις θερμοκρασίες και την υγρασία στις πόλεις αυτές πριν από τις 24 Ιανουαρίου, και χρησιμοποιώντας το συντελεστή R, έναν αριθμό που μετράει το μέσο αριθμό των ατόμων που μολύνει κάθε φορέας με τον κορωνοϊό, η ομάδα παρακολούθησε τα ποσοστά μόλυνσης και τα προσάρμοσε στους αριθμούς αυτούς. Ταυτόχρονα έλαβε υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ποσοστό μολύνσεων, όπως είναι πόσο πυκνοκατοικημένη ήταν κάθε πόλη.
Έπειτα, εκτίμησαν τον μέσο αριθμό ατόμων που θα μόλυνε ένας φορέας του κορωνοϊού. Ειδικοί ανά την υφήλιο έχουν προσπαθήσει να εκτιμήσει τον δείκτη R0, ή την εξάπλωση της νόσου και φαίνεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5, που σημαίνει ότι κάθε φορέας μεταδίδει κατά μέσο όρο τον ιό σε 2 με 2,5 άτομα. Αλλά ο δείκτης αυτός φαίνεται ότι πέφτει καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες και η υγρασία, σύμφωνα με την μελέτη αυτή.
«Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου και την αύξηση της σχετικής υγρασίας κατά 1%, ο δείκτης R μειώθηκε κατά 0,0383 και το 0,0224 αντίστοιχα», λένε οι Κινέζοι. Και μπορεί να είναι μικρός ο αντίκτυπος, αλλά δεν μπορεί να μην τον λάβουμε υπόψη. «Στις πρώτες ημερομηνίες εμφάνισης των κρουσμάτων, χώρες με σχετικά χαμηλότερη ατμοσφαιρική θερμοκρασία και χαμηλότερη υγρασία (π.χ. Κορέα, Ιαπωνία και Ιράν) κατέγραψαν σοβαρότερες εξάρσεις της επιδημίας απ’ ό,τι στις πιο ζεστές και πιο υγρές χώρες (π.χ. Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ταϊλάνδη)», προσθέτουν οι συντάκτες της μελέτης .
Μαρία Τσιλιμιγκάκη