Νέα για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος από συνέδριο στις ΗΠΑ
08 September 2022, 07:00
Διοργανώθηκε στο Λος Άντζελες, το ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος (International Myeloma Society). Το συνέδριο, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση για τη νόσο αυτή παγκοσμίως, παρακολούθησαν πάνω από 1500 γιατροί και ερευνητές που ασχολούνται μαζί του.
Η Παγκόσμια Εταιρεία του Πολλαπλού Μυελώματος, αποτελεί τον κύριο παγκόσμιο φορέα για την έρευνα και την ενημέρωση ασθενών και συγγενών τους. Η Ελλάδα, μέσω της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέχει ενεργά στις δράσεις της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος και κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση μεταξύ των χωρών που ασχολούνται με τη θεραπεία και την έρευνα.
Θεραπευτικές προσεγγίσεις
Το πρόσφατο συνέδριο στο Λος Άντζελες, κάλυψε όλο το φάσμα του πολλαπλού μυελώματος, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και τις επιπλοκές της νόσου καθώς και των νεότερων θεραπειών, όσο τις πλέον πρόσφατες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στην ανοσοθεραπεία με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα (CAR-T cells) και με διΐδικά αντισώματα (BiTEs) που αποτελούν μεγάλη ελπίδα για μακρά επιβίωση και πιθανά για ίαση των ασθενών.
Φέτος, δύο προϊόντα με CAR-T λεμφοκύτταρα (ide-cel και cilta-cell) και ένα διΐδικό αντίσωμα (teclistamab) έλαβαν ήδη άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ,δίνοντας ελπίδες επιβίωσης σε ασθενείς που έχουν εξαντλήσει τις μέχρι σήμερα θεραπευτικές επιλογές.
Η Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών που λειτουργεί στην Αιματολογική/Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής, εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ και την Ελλάδα με στελέχη της που έδωσαν ομιλίες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του συνεδρίου. Ο καθηγητής Αιματολογίας, Ευάγγελος Τέρπος , ανέπτυξε την ανοσολογική απάντηση των ασθενών με μυέλωμα στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 αναδεικνύοντας τη χαμηλή ανάπτυξη αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση του εμβολίου σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες, με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν το CD38 και το BCMA.
Επιπρόσθετα, μέλη της κλινικής (Ιωάννης Ντάνασης-Σταθόπουλος, Παναγιώτης Μαλανδράκης και Βάνια Σπηλιοπούλου), σε συνεργασία με άλλα στελέχη του ΕΚΠΑ, παρουσίασαν 15 προφορικές και αναρτημένες εργασίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Με τον τρόπο αυτό, αναδείχθηκε το πρωτοποριακό κλινικό και ερευνητικό έργο που γίνεται στο ΕΚΠΑ και αφορά στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες.
Μια επιπρόσθετη αναγνώριση της σημαντικής κλινικής και ερευνητικής δραστηριότητας της Θεραπευτικής Κλινικής και του ΕΚΠΑ στον τομέα του πολλαπλού μυελώματος, είναι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας να οργανωθεί το επόμενο ετήσιο συνέδριο της IMS στην Αθήνα (27-30 Σεπτεμβρίου 2023), με οργανωτές τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο και τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο και Ευστάθιο Καστρίτη.
Στην οργανωτική επιτροπή μετέχει επίσης, η πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος Ειρήνη Κατωδρύτου, διευθύντρια ΕΣΥ από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.