ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δεδομένα για τα τριγλυκερίδια και την απολιποπρωτεΐνη Α

08 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη νέων θεραπειών προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στον τομέα της μοριακής βιολογίας και των γονιδιακών θεραπειών. Όσον αφορά τις διαταραχές των λιπιδίων, ήδη έχει μπει στην κλινική πράξη η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναστέλλουν το ένζυμο PCSK9, η και έτσι μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα, σε ασθενείς με οικογενείς διαταραχές των λιπιδίων που δεν ρυθμίζονται με τα συνηθισμένα φάρμακα.

Νέα έρευνα έχει στόχο ασθενείς με δύσκολα ελεγχόμενα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι μια υποομάδα λιπιδίων που βρίσκονται αυξημένα είτε λόγω κληρονομικής προδιάθεσης είτε λόγω κακής διατροφής.

Οι ερευνητές Mark Castleberry και συνεργάτες στο UC College of Medicine στο Σινσινάτι των  ΗΠΑ μελέτησαν νέους τρόπους παρέμβασης για ασθενείς με πολύ αυξημένα τριγλυκερίδια. Επικεντρώθηκαν στον μεταβολισμό της απολιποπρωτεΐνης Α5 η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην κάθαρση των τριγλυκεριδίων.  Κατάφεραν λοιπόν να παράγουν στο εργαστήριο την απολιποπρωτεΐνη Α5, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσουν να την χορηγήσουν σε ασθενείς και να έχουν κλινικό όφελος.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Journal of Lipid Research της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας M.Castleberry,  αναφέρει: «Μας ενδιαφέρει πραγματικά να κατανοήσουμε τα τριγλυκερίδια διότι η υπερτριγλυκεριδαιμία είναι ένας παράγοντας που προδιαθέτει για καρδιαγγειακές παθήσεις, παγκρεατίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας... Η απολιποπρωτείνη Α5 ευθύνεται για την κάθαρση των τριγλυκεριδίων απο την κυκλοφορία του αίματος», συμπληρώνει ο Davidson.

Οι δύο ερευνητές κατάφεραν να εισαγάγουν ένα ανθρώπινο γονίδιο σε γενετικά τροποποιημένα βακτήρια ώστε να παράγουν ανθρώπινες πρωτεΐνες. Μόλις παρήχθησαν αυτές οι πρωτεΐνες χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα με ποντίκια, τα οποία έχουν καταναλώσει αυξημένα λίπη και τριγλυκερίδια. Σε αυτά λοιπόν φάνηκε ότι η εν λόγω πρωτεΐνη APOA5 λειτουργούσε ευνοϊκά στο αίμα, μπορούσε δηλαδή και καθάριζε τρόπον τινά τα τριγλυκερίδια που είχαν συσσωρευτεί στο αίμα τους.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα