Μην αναβάλλετε τις μαστογραφίες λόγω διογκωμένων λεμφαδένων μετά το εμβόλιο
13 Φεβρουαρίου 2022, 09:00
Είναι σύνηθες φαινόμενο οι μαστογραφίες να εντοπίζουν διογκωμένους λεμφαδένες μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Radiology. Οι πρησμένοι λεμφαδένες μετά από εμβολιασμό είναι ένα βραχυπρόθεσμο και ακίνδυνο σημάδι ότι το εμβόλιο λειτουργεί.
Πολλοί άνθρωποι παρατήρησαν διογκωμένους λεμφαδένες μετά την κυκλοφορία των εμβολίων για τον κορωνοϊό, αλλά αυτό μπορεί επίσης να συμβεί με άλλους εμβολιασμούς, όπως εμβόλιο κατά της γρίπης ή του έρπητα ζωστήρα. Οι γιατροί βλέπουν προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου στον απόηχο καθυστερημένων προληπτικών εξετάσεων και θεραπείας λόγω πανδημίας.
Μερικοί γιατροί πρότειναν ότι οι ασθενείς που εμβολιάστηκαν πρόσφατα και είχαν πρησμένους λεμφαδένες μπορεί να θέλουν να περιμένουν μερικές εβδομάδες πριν κάνουν μαστογραφία, αλλά άλλοι είπαν ότι είναι σημαντικό να μην παραλείψετε ή να καθυστερήσετε τις μαστογραφίες ή τους εμβολιασμούς.
«Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να καθυστερούν τις μαστογραφίες τους λόγω πρόσφατου εμβολιασμού. Η αντιδραστική λεμφαδενοπάθεια είναι κοινή μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-19, και καλοήθης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Stacey Wolfson, του τμήματος Ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το NYU Langone Health.
Στη μελέτη, 537 από τα 1.217 άτομα που εμβολιάστηκαν για τον COVID-19 και υποβλήθηκαν σε απεικόνιση μαστού είχαν λεμφαδενοπάθεια. Διογκωμένοι λεμφαδένες βρέθηκαν στο 46% όσων έκαναν το εμβόλιο Moderna, 38% όσων έκαναν το εμβόλιο Pfizer και 39% όσων έκαναν το εμβόλιο Johnson & Johnson.
Οι διογκωμένοι λεμφαδένες παρατηρήθηκαν συχνότερα τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, αλλά μπορεί να επιμείνουν πολύ περισσότερο.
«Έμεινα έκπληκτος από το πόσο γρήγορα πρήστηκαν οι λεμφαδένες και πόσο καιρό επέμειναν μετά την ανίχνευση σε μαστογραφία ρουτίνας και υπερηχογραφικές εξετάσεις», είπε ο Wolfson. «Βρήκαμε ότι οι καλοήθεις αντιδραστικοί λεμφαδένες εξακολουθούσαν να υπάρχουν παρά την καθυστέρηση των εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για τέσσερις έως έξι εβδομάδες βάσει διαφόρων κατευθυντήριων γραμμών. Αυτοί οι λεμφαδένες παρέμειναν αμετάβλητοι με τις εξετάσεις παρακολούθησης στους τρεις μήνες και ορισμένοι πρησμένοι λεμφαδένες παρέμειναν για περισσότερους από 10 μήνες».
Η Wolfson είπε ότι η παρακολούθηση της απεικόνισης σε άτομα με διογκωμένους λεμφαδένες δεν συνιστάται εκτός εάν υπάρχουν άλλα ύποπτα ευρήματα μαστογραφιών.
Οι τακτικές μαστογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του μαστού. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία λέει ότι οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών με μέσο κίνδυνο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο κάθε χρόνο. Οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών οφείλουν να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω μπορούν να εξετάζονται κάθε δύο χρόνια ή να συνεχίσουν με ετήσιες μαστογραφίες.