Μέτρα προστασίας και ψυχραιμία για τον κοροναϊό που έχει περάσει στην Ευρώπη
29 Ιανουαρίου 2020, 07:05
Μετά τη Γαλλία και την Βρετανία και η Γερμανία ανακοίνωσε χθες κρούσματα κοροναϊού με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι δεν πρέπει πια να μιλάμε για το αν θα υπάρξουν κρούσματα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά για το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.
Η Ευρώπη βεβαίως έχει δομές, ειδικά κέντρα και εργαστήρια, κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και σχεδιασμούς προφύλαξης της δημόσιας υγείας ώστε να αντιμετωπίσει τα πιθανά κρούσματα και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να αγωνιούμε.
Με τα θύματα στη Κίνα να έχουν ξεπεράσει τα 132, τους πιστοποιημένους ασθενείς γύρω στους 9000, 1459 νέα κρούσματα μόνο χθες, και τους γενικά προσβληθέντες κατ΄εκτίμηση ειδικών πάνω από τις 40.000, το μόνο που χρειάζεται πια να γνωρίζουμε είναι πως να προφυλαχτούμε. Και δεδομένου ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είπαν χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους του Reuters ότι η μόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να γίνει ακόμα και από απόσταση δύο μέτρων (αν ο ασθενής φτερνιστεί ή βήξει χωρίς μάσκα), το πρώτο μέτρο προφύλαξης είναι αν αποφεύγουμε άτομα που νοσούν και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Αλλά σε αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος επώασης του ιού στον οργανισμό (το διάστημα δηλαδή από την στιγμή που θα μπει στον οργανισμό μέχρι να εμφανίσει το άτομο συμπτώματα) μπορεί αν είναι μέχρι και 10 ημέρες. Στο ενδιάμεσο δείχνει υγιής αλλά μεταδίδει τη νόσο...
Η χθεσινή καταγραφή θυμάτων και νέων περιστατικών από τον ΠΟΥ:
Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου πάντως συστήνει εν είδει ταξιδιωτικής οδηγίας σε όσους ταξιδεύουν στη Κίνα:
-Ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή και η τήρηση των υγειονομικών οδηγιών των τοπικών Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
-Αποφυγή επαφής με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά) και εκκρίσεις τους.
-Αποφυγή αγορών ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
-Αποφυγή επαφής με ασθενείς ειδικά αν έχουν πυρετό βήχα ή δύσπνοια.
-Συχνή πλύση των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχουν να χρησιμοποιούνται αλκοολούχα αντισηπτικά.
-Παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας επί συμπτωμάτων, καθώς και αποφυγή ταξιδιού.
-Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.
Σε περίπτωση επιστροφής από ταξίδι στην Κίνα και συγκεκριμένα από την πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei, προτείνονται στο κοινό τα ακόλουθα:
-Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από την ημέρα επιστροφής μέχρι και 14 μέρες μετά συστήνεται παραμονή στο σπίτι και αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.
-Αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
-Κάλυψη στόματος και μύτης με χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) σε βήχα ή φτάρνισμα. Σε περίπτωση χρήσης χαρτομάντηλου συστήνεται η άμεση απόρριψή του και πλύσιμο των χεριών.
Η πρώτη δημοσίευση από Κινέζους επιστήμονες για τα αίτια
Οι Κινέζοι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Μπιν Τσάο του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσαν τις περιπτώσεις των πρώτων 41 ασθενών που νοσηλεύθηκαν στη Κίνα.
Ο πρώτος ασθενής που αρρώστησε την 1η Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε καμία σχέση με την αγορά του Γουχάν, ενώ «καμία επιδημιολογική σχέση δεν βρέθηκε ανάμεσα στον πρώτο ασθενή και στους επόμενους». Επίσης, από τους 41 πρώτους ασθενείς, οι 13 δεν είχαν καμία σχέση με την εν λόγω αγορά, η οποία έκλεισε από τις κινεζικές Αρχές την 1η Ιανουαρίου.
Έτσι, τα τρία πιθανά σενάρια είναι ο ιός αρχικά να μόλυνε κάποιον άνθρωπο εκτός της αγοράς και αυτός μετά να τον μετέφερε σε αυτήν ή ο ιός να μπήκε στην αγορά από κάποιο ζώο και αυτό να μόλυνε εκεί τον πρώτο άνθρωπο ή η μόλυνση στην αγορά να μην προήλθε από ένα μόνο ζώο αλλά από ένα συνδυασμό μολυσμένων ζώων.
Η δρ Τσάο δήλωσε ότι "όπως φαίνεται, η αγορά στη Γουχάν δεν είναι η μοναδική πηγή προέλευσης του ιού...".
Μαρία Τσιλιμιγκάκη