ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεταμόσχευση λάρυγγα βοήθησε βαριά πάσχοντα να μιλήσει ξανά

11 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Ένας άνδρας από τη Μασαχουσέτη, ανέκτησε τη φωνή του, αφού οι χειρουργοί αφαίρεσαν το λάρυγγά του που είχε καρκίνο και τον αντικατέστησαν με ένα μόσχευμα. Οι μεταμοσχεύσεις του λεγόμενου «φωνητικού κουτιού», είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως δεν αποτελούν επιλογή για άτομα με καρκίνο. Ο Marty Kedian, είναι το τρίτο μόλις άτομο στις ΗΠΑ που υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση λάρυγγα. 

Χειρουργοί στην κλινική Mayo στην Αριζόνα, πρότειναν στον Kedian τη μεταμόσχευση, ως μέρος μιας νέας κλινικής δοκιμής, με στόχο να ανοίξει το δρόμο για την επέμβαση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή σε περισσότερους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με καρκίνο, την πιο συνηθισμένη αιτία αφαίρεσης του λάρυγγα.

Οι 2 πρώτοι λήπτες μοσχεύματος λάρυγγα στις ΗΠΑ –στην Κλινική Cleveland το 1998 και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2010– είχαν χάσει τη φωνή τους από τραυματισμούς, ο ένας από ατύχημα με μοτοσικλέτα και ο άλλος μετά από βλάβη από μάσκα οξυγόνου σε νοσοκομείο.

Ωστόσο, ο καρκίνος είναι ο κυριότερος λόγος. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτιμά ότι περισσότεροι από 12.600 άνθρωποι θα διαγνωστούν με κάποια μορφή καρκίνου του λάρυγγα φέτος. Ενώ σήμερα πολλοί υποβάλλονται σε θεραπεία, προκειμένου να διατηρήσουν τη φωνή τους, χιλιάδες άνθρωποι έχουν αφαιρέσει πλήρως τον λάρυγγά τους, αναπνέοντας μέσω αυτού που ονομάζεται σωλήνας τραχειοστομίας στο λαιμό τους και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν.

Αν και οι προηγούμενοι λήπτες στις ΗΠΑ είχαν σχεδόν φυσιολογική ομιλία, οι γιατροί δεν βλέπουν ακόμη τόσο θετικά αυτές τις μεταμοσχεύσεις. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς λάρυγγα, ενώ τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μετά τη μεταμόσχευση που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέους ή επαναλαμβανόμενους όγκους.

Η μελέτη είναι μικρή καθώς θα εγγραφούν μόνο 9 ακόμη άτομα. Αλλά μπορεί να υποδείξει στους επιστήμονες τις βέλτιστες πρακτικές για αυτές τις πολύπλοκες μεταμοσχεύσεις, έτσι ώστε μια μέρα να μπορούν να προσφερθούν σε περισσότερους ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, να καταπιούν ή να μιλήσουν εξαιτίας κάποια βλάβης ή της χειρουργικής αφαίρεσης του λάρυγγα.

Σχετικά Άρθρα