Με ένα χάπι θα «διορθώνουν» το πάγκρεας και θα θεραπεύουν το διαβήτη
17 Δεκεμβρίου 2024, 16:00
Mε ένα χάπι θα «προγραμματίζεται» σύντομα το πάγκρεας να παράγει ξανά αρκετή ινσουλίνη, όπως υπόσχονται ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στις ΗΠΑ. Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση του διαβήτη που επηρεάζει παραπάνω από 530 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η ομάδα της Δρ. Esra Karakose, ανακάλυψε ένα νέο φάρμακο που στοχεύει στην αναγέννηση των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.
Η θεραπεία για τον διαβήτη περιλαμβάνει σήμερα ενέσεις ινσουλίνης (στον τύπο 1) και φαρμακευτικές αγωγές (στο τύπο 2), οι οποίες βοηθούν στη διαχείριση της πάθησης αλλά δεν αποκαθιστούν τη λειτουργία των β-κυττάρων. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η νέα ανακάλυψη αποδεικνύεται καθοριστική.
Η ομάδα ερευνητών του Mount Sinai έκανε μια πολύ σημαντική πρόοδο ανακαλύπτοντας ότι η χαρμίνη (harmine) ένα φάρμακο που ανήκει στους αναστολείς DYRK1A, διεγείρει την αναγέννηση των ανθρώπινων β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Το 2015, οι ερευνητές του Mount Sinai εντόπισαν για πρώτη φορά ότι η χαρμίνη μπορούσε να προκαλέσει αναγέννηση των β-κυττάρων σε ανθρώπους, και τα αποτελέσματα αυτής της ανακάλυψης ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι επιστήμονες συνέχισαν να εμβαθύνουν στις δυνατότητές της.
Τα επόμενα χρόνια, οι έρευνες έδειξαν ότι η χαρμίνη λειτουργούσε πιο αποτελεσματικά όταν συνδυαζόταν με άλλες θεραπείες, όπως οι GLP-1 αγωνιστές (π.χ. σεμαγλουτίδη), ενισχύοντας την αναγέννηση των β-κυττάρων κατά 300% και φτάνοντας ακόμα και το 700% όταν χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.
Η Δρ Karakose, επικεφαλής της μελέτης, εξήγησε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο διαβήτης, δίνοντας στους ασθενείς την ευκαιρία να θεραπευτούν με ένα φάρμακο που ενεργοποιεί τα υπάρχοντα α-κύτταρα, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα και θεραπευτικά β-κύτταρα.
Η ομάδα συνεχίζει να μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής αυτής της θεραπείας στους ανθρώπους. Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, είναι αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα και ελπίζει ότι σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.