ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαγνητική τομογραφία: Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση Νόσου Πάρκινσον και εγκεφαλικής ατροφίας

27 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορεί να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση των λειτουργικών και δομικών συνδέσεων στον εγκέφαλο και να επιτρέψουν στους επιστήμονες να προβλέψουν την ατροφία σε άτομα με νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Radiology, ένα περιοδικό της Radiological Society of North America. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας από 86 άτομα με ήπια νόσο Πάρκινσον και 60 υγιή άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, για να χαρτογραφήσουν τις νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου.

Οι ίδιοι είπαν ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα δείκτη έκθεσης σε ασθένειες και να προβλέψουν την ατροφία του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η Νόσος Πάρκινσον, που διαγνώστηκε 1-2 χρόνια πριν, συσχετίστηκε με ατροφία 2 έως 3 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Επιπλέον, τα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από τους ερευνητές, ήταν σε θέση να προβλέψουν τη συσσώρευση ατροφίας της φαιάς ουσίας για 3 χρόνια σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου.

Μάλιστα, οι ερευνητές δηλώνουν πως τα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι λειτουργικές και δομικές συνδέσεις μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου , θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην εξέλιξη του Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες ανέφεραν επίσης ότι τα αποτελέσματα της μελέτης, υποδηλώνουν ότι οι μαγνητικές τομογραφίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Ταυτόχρονα, συνιστούν στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, να ενσωματώνουν στο μοντέλο συγκεκριμένες πληροφορίες για κάθε άτομο ξεχωριστά, για βέλτιστη αποτελεσματικότητα.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι η δομική και λειτουργική σύνδεση του εγκεφάλου επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της ατροφίας της φαιάς ουσίας στο πρώιμο [στάδιο] της νόσου Πάρκινσον», δήλωσε ο Massimo Filippi, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Νευρολογίας στο Università Vita-Salute San Raffaele, στην Ιταλία. 

«Η μελέτη δείχνει ότι οι δείκτες έκθεσης σε ασθένειες, με βάση την υγιή συνδεσιμότητα του εγκεφάλου και τη σοβαρότητα της ατροφίας σε ασθενείς με Πάρκινσον, μπορούν να προβλέψουν μελλοντική ατροφία σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό υποδηλώνει ότι η χαρτογράφηση θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την κατανόηση και την πρόβλεψη της εξέλιξης των νευροεκφυλιστικών αλλαγών», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα