Λύνουμε τις απορίες μας για τις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια
08 Ιανουαρίου 2021, 07:00
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις στις οποίες δεν συστήνεται το εμβόλιο των Pfizer/BionTeck, τις οποίες αποκαλύπτει στο ygeiawatch ο καθηγητής Αλλεργιολογίας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Παπαδόπουλος.
Όπως μας επισημαίνει, "οι δύο πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα έλεγα ότι δεν πρέπει να το κάνουν: Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και έχουν παρουσιάσει κάποια σοβαρή αντίδραση, και όσοι έχουν αλλεργία στα συστατικά του εμβολίου αλλά ειδικά στο PEG στο οποίο η δυνατότητα αλλεργίας είναι γνωστή, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Να σας ξεκαθαρίσω ότι αλλεργία στο συστατικό PEG περιμένουμε στην Ελλάδα σε όχι παραπάνω από 3 περιπτώσεις. Τα CDCs, ο EMA και οι Βρετανοί -που (οι τελευταίοι) έλεγαν να μην το κάνουν όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες-, το άλλαξαν και συστήνουν να το κάνουν όλοι. Ακόμα και κάποιος να έχει αλλεργίες σε τρόφιμα, λάτεξ ή σε άσχετα φάρμακα μπορεί να το κάνει".
Σε ό,τι αφορά την προληπτική χρήση αντιισταμινικών από άτομα που είναι γενικά αλλεργικά, ο καθηγητής μας απαντά ότι "το αντιισταμινικό δεν βοηθάει. Αν κάποιος κάνει μικροαντιδράσεις μπορεί ίσως να τον βοηθήσει. Αλλά δεν θα σταματήσει μια μεγάλη αντίδραση. Οπότε δεν υπάρχει πρακτικά λόγος να το συστήνουμε".
Ενώ στο ερώτημα πόση ώρα μετά τον εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστεί κάποια αντίδραση, μας καθησυχάζει λέγοντας ότι "οι σοβαρές αντιδράσεις εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Θεωρητικά μπορεί να υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις αλλά επειδή ακριβώς εμφανίζονται συνήθως γρήγορα, υπάρχει η οδηγία να περιμένει ο εμβολιαζόμενος 15 λεπτά ή μισή ώρα αν είναι αλλεργικός στον ίδιο χώρο όπου υπάρχει γιατρός".
Και βέβαια μάς λύνει και την απορία αν αληθεύει ότι οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν μετά την δεύτερη δόση; "Όχι δεν ισχύει. Είναι θεωρητικό και βασίζεται στη γνώση ότι μπορεί να ευαισθητοποιηθεί το άτομο στην πρώτη δόση και να εμφανίσει την αντίδραση στη δεύτερη. Αλλά αν κάποιος είχε αλλεργία στο συστατικό που είπαμε, το PEG, θα κάνει αλλεργία από την πρώτη δόση", εξηγεί ο κ Παπαδόπουλος που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας.
Τέλος, όπως εξηγεί, η πιο σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να κάνει ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο γενικά "είναι ουσιαστικά μόνο η αναφυλαξία που βάζει σε κίνδυνο την ζωή με πρόβλημα στην καρδιά και το αναπνευστικό. Αυτό ισχύει γενικά για όλα τα φάρμακα. Τα υπόλοιπα είναι ήπιες αντιδράσεις και δεν μας ανησυχούν".