ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος εκτός Κίνας αλλά και πρόοδος στην αναζήτηση θεραπείας

03 Φεβρουαρίου 2020, 06:25

images

Με δύο σημαντικά νέα σχετικά με τον κορωνοϊό της Γιουχάν ξεκινάει η εβδομάδα και ο μήνας: Ένα καλό που αφορά τα αποτελέσματα έρευνας Ιταλών επιστημόνων, κι ένα κακό που είναι ο πρώτος θάνατος ασθενή εκτός Κίνας. Κατά τα άλλα, η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300 και τα κρούσματα τις 14.000 και η Κύπρος περιμένει σήμερα τα εργαστηριακά αποτελέσματα από την Αθήνα για το ύποπτο κρούσμα στη Λευκωσία...

Με την Κίνα να βρίσκεται επί ποδός για έναν ακόμα υγειονομικό κίνδυνο, την επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών που δημιουργεί νέες ανησυχίες, ελπίδα έδωσε σε όλο τον κόσμο η δήλωση του Ιταλού υπουργού Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ότι «ανοίγονται νέοι δρόμοι για τη μελέτη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού» μετά την πλήρη αποκωδικοποίηση του γενετικού του υλικού που πέτυχαν σε πανεπιστήμιο της Ρώμης. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για τη διεθνή έρευνα για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο κορωνοϊός και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Στον υπόλοιπο κόσμο όμως οι αντιδράσεις από την εξάπλωση του ιού συνεχίζονται...

Στις Φιλιππίνες ανακοινώθηκε την Κυριακή ότι πέθανε ένας Κινέζος που νοσούσε από τον κορωνοϊό και ο οποίος αποτελεί το πρώτο θύμα εκτός Κίνας. Την ίδια ώρα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έφτασε στα δέκα κρούσματα. Και το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία έκλεισαν τα σύνορα αέρος, θαλάσσης και ξηράς γα τους ταξιδιώτες από Κίνα. 

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα και έστειλαν χθες βράδυ δεύτερο αεροπλάνο να πάρει Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη χώρα αυτή. Και δύο γαλλικά αεροπλάνα με Ευρωπαίους πολίτες έφτασαν σε αεροδρόμια της Γαλλίας και του Βελγίου με τους επιβαίνοντες να είναι μέχρι στιγμής υγιείς αλλά θα μπουν σε ειδική καραντίνα επί 14 ημέρες πριν μπορέσουν να πάνε στις χώρες τους. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο, κυρίως στην Ασία,  άρχισαν να ψεκάζουν τους επιβάτες κατά την έξοδό τους από τα αεροπλάνα. «Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να χτυπήσουμε τον ιό» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα εμβόλια

Να τονίσουμε ότι για να παραχθεί ένα εμβόλιο ασφαλές για ανθρώπινη χρήση δεν αρκεί να ολοκληρωθεί η εργαστηριακή έρευνα και οι in vitro (εργαστηριακές) δοκιμές. Πρέπει να γίνουν και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που χρειάζονται μήνες για να ολοκληρωθούν. Είναι λοιπόν ελπιδοφόρο και θετικό που γίνονται παγκοσμίως προσπάθειες παρασκευής εμβολίου και αναζήτησης φαρμάκου, αλλά δεν είναι κάτι που περιμένουμε πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Μέχρι τότε, μόνο η πρόληψη μπορεί να μας βοηθήσει.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Δείτε στον παγκόσμιο χάρτη την εξάπλωση του κορωνοϊού:


Σχετικά Άρθρα