ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κοριτσάκι 2,5 ετών κατέληξε στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης από παρβοϊό

08 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Το παιδί μεταφέρθηκε στο "Ιπποκράτειο" από το Νοσοκομείο "Γεννηματάς", όπου νοσηλευόταν αρχικά και μετά από δύο εβδομάδες κατέληξε. Είχε νοσήσει από παρβοϊό, ο οποίος του προκάλεσε μυοκαρδίτιδα ενώ πάρα τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η άτυχη μικρούλα, είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, καθώς αντιμετώπιζε και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι παρβοϊοί μολύνουν συνηθέστερα ζώα, όπως γάτες και σκύλους και όχι ανθρώπους. Αλλά ο παρβοϊός Β19 (Parvovirus Β19) μολύνει αποκλειστικά και μόνο ανθρώπους. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα διεθνώς, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, μετά τον θάνατο ενός άλλου παιδιού 3,5 ετών. Συνολικά 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε βρεφονηπιακό σταθμό παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε. Από τον έλεγχο αυτό, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ενδείξεις λοίμωξης με Parvovirus B19 ενώ από αυτά, τα περισσότερα είχα ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.

Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19, μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου. Μία από τις κοινές εκδηλώσεις λοίμωξης από παρβοϊό Β19 είναι η πέμπτη νόσος (ή το λοιμώδες ερύθημα). Τυπικά αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η πέμπτη νόσος πήρε το όνομά της επειδή ήταν πέμπτη σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων κοινών δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά. Μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19, καταγράφονται περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια.

Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:

-Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα.

-Αίμα ή προϊόντα αίματος.

-Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό).

Ένα άτομο είναι πιο μεταδοτικό στην αρχή της μόλυνσης, όταν τυπικά θα έχει απλώς πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικό αφού εμφανίσει αργότερα συμπτώματα, όπως εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις, επομένως είναι συνήθως ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τα άτομα με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι ο παρβοϊός Β19 μολύνει μόνο ανθρώπους, ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από σκύλο ή γάτα. Επίσης, οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να κολλήσουν τον παρβοϊό Β19 από ένα μολυσμένο άτομο. Τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν με άλλους παρβοϊούς που δεν μολύνουν τους ανθρώπους.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο, εξανθήματα και πόνο στις αρθρώσεις.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον παρβοϊό Β19, λαμβάνοντας καθημερινά προληπτικά μέτρα όπως να πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, να αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, να αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα και να μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι.

Αντιμετώπιση

Οι λοιμώξεις από τον παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπιες και θα υποχωρήσουν από μόνες τους. Τα παιδιά και οι ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς , συνήθως αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο, είναι σημαντικά όταν υπάρχουν συμπτώματα να επισκέπτεστε γιατρό για να καθορίσει εάν απαιτείται άλλη αντιμετώπιση.

Σχετικά Άρθρα