Κένυα: Εθνική απειλή ο καρκίνος
08 Αυγούστου 2019, 12:27
Με διαδηλώσεις στους κεντρικότερους δρόμους της Κένυας οι καρκινοπαθείς αποφάσισαν να ζητήσουν τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση του καρκίνου, χαρακτηρίζοντας τον καρκίνο εθνική απειλή.
Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για καθυστερήσεις που στερούν στους ασθενείς την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Με αφορμή τρις πρόσφατους θανάτους τριών επώνυμων προσώπων στην Κένυα από καρκίνο, η προσοχή μετατοπίστηκε στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα αναφορικά με τον καρκίνο.
Οι τρεις αυτοί θάνατοι αφορούσαν δύο πολιτικούς τον Joyce Laboso και τον Ken Okothκ ενώ ο τρίτος αφορούσε τον γενικό διευθυντή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Safaricom».
Στην Κένυα υπάρχουν 35 ογκολόγοι για 40 εκ. πληθυσμό κάτι που αναλογεί σε 3000 περιστατικά καρκίνου σε κάθε ογκολόγο.
Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα η αναλογία ογκολόγου-ασθενή είναι μικρότερη από 150, σύμφωνα με την εφημερίδα της παγκόσμιας ογκολογίας.
Για τους ογκολογικούς ασθενείς στην Κένυα είναι πολύ δύσκολο να ζεις έξω από τις μεγάλες πόλεις αφού μόνο μερικά νοσοκομεία είναι εξοπλισμένα με τα κατάλληλα μέσα για τις ειδικές τους ανάγκες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Κένυα πεθαίνουν από καρκίνο 30 000 άτομα τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η χημειοθεραπεία δεν είναι διαθέσιμη από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.
Η κυβέρνηση της Κένυας δεσμεύτηκε για να δημιουργήσει περισσότερα κέντρα χημειοθεραπείας και ραδιοθεραπείας αφού η θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ ακριβή ενώ εκφράζονται και παράπονα για καθυστερημένη ακόμα και λάθος διάγνωση.
Για αυτούς που μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη συγκεκριμένη θεραπεία προτιμούν να πηγαίνουν στο εξωτερικό κα συγκεκριμένα στην Ινδία.
Το 70-80% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Κένυα αφορούν καρκίνους προχωρημένου σταδίου με ψηλά ποσοστά λανθασμένης διάγνωσης και ανεπαρκής εξέτασης
Σε γειτονικές χώρες όπως το Σουδάν δεν έχουν ούτε ένα ογκολόγο και η μόνη θεραπεία που προσφέρεται είναι η εγχείρηση.
Το νοσοκομείο της Κένυας, το οποίο έχει μόνο τρία ραδιοθεραπευτικά μηχανήματα εξυπηρετεί ασθενείς από την Ουγκάντα, την Ρουάντα, το Μπουρουντί και το Νότιο Σουδάν.
Μάλιστα, πολλές φορές οι ασθενείς χρειάζεται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ώστε να έχουν πρόσβαση σε παραπεμπτικό νοσοκομείο.