ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καραντίνα και τήρηση αποστάσεων ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης του Covid-19

26 Μαρτίου 2020, 09:00

images

Μια νέα μελέτη που ανακοινώθηκε στις 24/3 στο επιστημονική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases εκτιμά ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 είναι οι παρεμβάσεις φυσικής αποστασιοποίησης, που περιλαμβάνουν την καραντίνα (για τα μολυσμένα άτομα και τις οικογένειές τους), το κλείσιμο του σχολείου και την απομάκρυνση από τον  χώρο εργασίας.

Η μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της που διερευνά τη χρήση αυτών των επιλογών για την έγκαιρη παρέμβαση στη Σιγκαπούρη χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης. Παρά την αυξημένη παρακολούθηση και απομόνωση ατόμων που υποψιάζονται ότι έχουν COVID-19 και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων , ο κίνδυνος συνεχίζεται, ενώ ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να αυξάνεται στη Σιγκαπούρη. Τα σχολεία δεν έχουν κλείσει και συνιστάται η απομάκρυνση από το χώρο εργασίας, αλλά δεν αποτελεί εθνική πολιτική απόφαση.

Ο Δρ. Alex R Cook, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, δήλωσε: " Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας παρέχουν στους αξιωματούχους της Σιγκαπούρης και άλλων χωρών στοιχεία προκειμένου να προβούν στην εφαρμογή  ενισχυμένων μέτρων ελέγχου επιδημίας που θα μπορούσαν να μετριάσουν ή να μειώσουν, σε τοπικό επίπεδο, το ποσοστό μετάδοσης, αν αναπτυχθούν  αποτελεσματικά και έγκαιρα.».

Για να εκτιμηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος των παρεμβάσεων στο μέγεθος της επιδημίας, σε περίπτωση αποτυχίας του τοπικού περιορισμού, οι συγγραφείς ανέπτυξαν ένα μοντέλο προσομοίωσης της επιδημίας γρίπης. Οι παράμετροι του μοντέλου περιελάμβαναν τον βαθμό μεταδοτικότητας της νόσου στην πορεία του χρόνου, το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ασυμπτωματικό (7,5%), η μέση περίοδος επώασης (με τον ιό που προκαλεί το SARS και τον ιό που προκαλεί το COVID-19  ίδια μέση περίοδο επώασης 5,3 ημερών) και η διάρκεια της νοσηλείας μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων (3,5 ημέρες).

Εκτός από το βασικό σενάριο, το οποίο δεν περιελάμβανε παρεμβάσεις, προτάθηκαν τέσσερα σενάρια παρέμβασης για εφαρμογή μετά από αποτυχία τοπικού περιορισμού: 

1) Απομόνωση προσβεβλημένων ατόμων και καραντίνα των μελών της οικογένειάς τους (καραντίνα) · 2) καραντίνα συν το άμεσο κλείσιμο των σχολείων  για 2 εβδομάδες,

3) Καραντίνα συν άμεση απομάκρυνση από το χώρο εργασίας, όπου το 50% του εργατικού δυναμικού ενθαρρύνεται να εργάζεται από το σπίτι για 2 εβδομάδες. 

4) συνδυασμός καραντίνας, άμεσου κλεισίματος του σχολείου και απομόνωσης από το χώρο εργασίας. Αυτές οι παρεμβάσεις ακολουθούν ορισμένες επιλογές πολιτικής που εφαρμόζονται επί του παρόντος από το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης, ως τυποποιημένες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των αναπνευστικών ιών.

Σε σύγκριση με το βασικό σενάριο, η συνδυασμένη παρέμβαση ήταν η πιο αποτελεσματική, μειώνοντας τον εκτιμώμενο διάμεσο αριθμό λοιμώξεων κατά 99,3%). Ωστόσο, σε υψηλότερα σενάρια μολυσματικότητας, η πρόληψη της εστίας γίνεται πολύ πιο δύσκολη.


Σχετικά Άρθρα