Jet lag: Οδηγίες πώς να ξεπεράσετε την αλλαγή ώρας
21 Αυγούστου 2019, 10:22
Το jet lag ή ο αποσυγχρονισμός που παθαίνει το εσωτερικό μας «ρολόϊ» όταν κάνουμε υπερατλαντικά ταξίδια, είναι μια φυσιολογική κατάσταση που αφορά το 80% των ανθρώπων που κάνουν μακρινά αεροπορικά ταξίδια.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, μέχρι το άτομο να προσαρμοστεί πλήρως στη νέα ζώνη ώρας.
Συνήθως όμως οι περισσότεροι άνθρωποι συνέρχονται μετά την παρέλευση ενός ή δύο 24ωρων κι αφού κοιμηθούν ακατάστατα αρκετές ώρες βιώνοντας παράλληλα πονοκέφαλο και αδυναμία.
Το θέμα του jet lag είναι ιδιαίτερα έντονο στους πιλότους και αεροσυνοδούς, με διεθνείς ταξιδιωτικούς οργανισμούς και αεροπορικές εταιρείες να έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς που στοχεύουν στην καταπολέμηση της πιλοτικής κόπωσης, η οποία προκαλείται από το jet lag.
Για εμάς τους κοινούς θνητούς που θα ταξιδέψουμε σε άλλες ηπείρους ελάχιστες φορές στη ζωή μας ή τουλάχιστον όχι πολύ συχνά, οι οδηγίες είναι απλές και τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή με μελατονίνη εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από γιατρό.
Συνήθως όμως, συνίσταται συμπτωματική αντιμετώπιση του πονοκέφαλου, ένας καλός πολύωρος ύπνος όταν φτάσουμε στον προορισμό μας και μας έρθει με φυσικό τρόπο, χωρίς υπνωτικά χάπια και με πολύ υπομονή!
Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπάρχουν μέτρα πρόληψης που περιλαμβάνουν:
Πριν από την αναχώρηση, προσπαθήστε να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόϊ ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο θα ταξιδέψετε.
Δηλαδή, αν πρόκειται να ταξιδέψετε προς την ανατολή, πηγαίνουμε για ύπνο όσο νωρίτερα μπορούμε επί δυο τουλάχιστον βράδια πριν από το ταξίδι.
Αντίστοιχα μεταφέρουμε και τα γεύματα της ημέρας νωρίτερα.
Αν θα ταξιδέψουμε προς τη δύση, κάνουμε το αντίστροφο, γευματίζουμε και κοιμόμαστε 2-3 ώρες αργότερα από το φυσιολογικό μας.
Για τα πολύ μακρινά ταξίδια να προτιμάτε τις διαδοχικές πτήσεις κι όχι αυτές που διαρκούν υπερβολικά πολλές ώρες, διότι, αν πηγαίνει κάποιος στην Αυστραλία, είναι αδύνατον να αποφύγει τις 11 ώρες συνεχούς πτήσης!.
Συστήνεται επίσης να πίνουμε πολλά υγρά, αλλά όχι αλκοόλ ή καφέ πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Όσο διαρκεί η πτήση και μετά από αυτήν, οι ειδικοί συστήνουν τέλος να κοιμάστε με πρόγραμμα κι όχι συνεχώς ή καθόλου.
Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, τα επόμενα 24ωρα να τα περνάτε όση περισσότερη ώρα μπορείτε σε εξωτερικούς χώρους και όχι μέσα σε σπίτια με τον αναμενόμενο περιορισμό του φυσικού φωτός.
Πηγή: University of Michigan