Ιωάννης Μπολέτης: Ο πρόεδρος του Ωνασείου στο ygeiawatch
22 Μαρτίου 2020, 08:00
Ο καθηγητής παθολογίας – νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωάννης Μπολέτης, μιλάει στο ygeiawatch για τα ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν οι νεφροπαθείς, για τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης ασθενών και γιατρών στο Ωνάσειο αλλά και γενικά για την πανδημία κορωνοϊού.
1. Ποια ιδιαίτερα μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνουν τα άτομα που είναι σε αναμονή για μεταμόσχευση και ποια μέτρα όσοι είναι ήδη μεταμοσχευμένοι; Και γιατί;
Άτομα που είναι σε αναμονή για μεταμόσχευση θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας όπως αυτά έχουν καθοριστεί για τον γενικό πληθυσμό (τακτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, αποφυγή επαφής χεριών με το πρόσωπο, αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μασκών κατά την προσέλευσή τους σε νοσοκομειακούς χώρους).
Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής σε αναμονή για μεταμόσχευση νεφρού βρίσκεται σε εξωνεφρική κάθαρση, ισχύουν τα ειδικά μέτρα προστασίας που έχουν επιβληθεί στις Μονάδες Εξωνεφρικής Κάθαρσης.
Σημειωτέον ότι οι προγραμματισμένες μεταμόσχευσεις νεφρού από ζώντα δότη έχουν, προς το παρόν, αναβληθεί έτσι ώστε οι υποψήφιοι λήπτες να μην υφίστανται μία επιπλέον μείωση της άμυνάς τους λόγω των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εν μέσω της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά μεταμοσχευμένους ασθενείς, ισχύουν τα γενικά μέτρα προστασίας του κοινού πληθυσμού που προαναφέρθηκαν. Επιπροσθέτως, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Μεταμοσχευτικό τους Κέντρο έτσι ώστε να αναβάλλονται οι τακτικές τους επισκέψεις (όταν το επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς) και να δρομολογείται με ασφάλεια η προσέλευσή τους στο νοσοκομείο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ασθενείς σε αναμονή για μεταμόσχευση και πολύ περισσότερο ήδη μεταμοσχευμένοι ασθενείς συνιστούν ευπαθή ομάδα του πληθυσμού λόγω ανοσοκαταστολής και συννοσηροτήτων. Τα γενικά μέτρα προστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται ευλαβικά τόσο από τους ίδιους όσο και από τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντός τους.
2. Είναι οι νεφροπαθείς άτομα υψηλού κινδύνου;
Οι νεφροπαθείς ασθενείς συνιστούν, πράγματι, ομάδα υψηλού κινδύνου. Αφενός, η προχωρημένη νεφρική νόσος καθεαυτή σχετίζεται με ένα βαθμό ανοσοκαταστολής, αφετέρου συχνά συνδυάζεται με άλλες συννοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.
3. Όσοι αποτελούν έκτακτα περιστατικά και πρέπει να χειρουργηθούν για καλοήθη, συνηθισμένα νοσήματα (σκωληκοειδίτιδα, κατάγματα, χολοκυστεκτομή κλπ) κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπολοίπους; Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνουν;
Ο γενικός κανόνας είναι ότι οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση δεν κρίνεται επείγουσα θα πρέπει να αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, προφυλάσσοντας τους ασθενείς από τους κινδύνους του νοσοκομειακού χώρου αλλά και απαλλάσσοντας τα νοσοκομεία από επιπλέον φόρτο εργασίας στη φάση που αυτά καλούνται να διαχειριστούν μια επιδημία.
Στην περίπτωση, όμως, που μια χειρουργική επέμβαση κριθεί αναγκαία, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα γενικά μέτρα προστασίας που ισχύουν για τους νοσοκομειακούς χώρους.
4. Ποια ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης λαμβάνετε στο Ωνάσειο;
Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφαρμόζουμε μια σειρά από μέτρα προφύλαξης, όπως:
·Θερμομέτρηση και λήψη επιδημιολογικού ιστορικού σε κάθε άτομο που εισέρχεται στους χώρους του Ωνασείου
·Απαγόρευση συνοδών των ασθενών (σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, επιτρέπεται η παρουσία ενός μόνο συνοδού ανά ασθενή και για 20΄ μόνο)
·Αναβολή τακτικών ιατρείων
·Τηλε-εργασία διοικητικού προσωπικού
·Δημιουργία ειδικού οικίσκου για την απομόνωση και διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων
·Συγκρότηση ομάδας ειδικών επί των λοιμώξεων για τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων
·Χρήση μασκών και γαντιών από ασθενείς και άτομα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
·Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τα μέτρα προστασίας
5. Ποια μέτρα προφύλαξης συστήνετε σε γιατρούς – νοσηλευτές για να αποφύγουν τη μόλυνση με κορωνοïό;
·Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή/και αντισηπτικά διαλύματα ειδικά μετά την εξέταση/νοσηλεία ενός ασθενούς.
·Αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
·Χρήση μασκών.
·Χρήση γαντιών μιας χρήσης κατά την εξέταση/νοσηλεία ενός ασθενούς και απόρριψή τους αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης.
·Απολύμανση ιατρικού/νοσηλευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση/νοσηλεία ενός ασθενούς.
·Εφαρμογή του ειδικού εξοπλισμού κατά τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος.
6. Έχετε δημιουργήσει άποψη για την έκβαση της πανδημίας στην ΕΕ; Θεωρείτε ότι θα εκτονωθεί η μεγάλη κρίση μέχρι το καλοκαίρι;
Τα δεδομένα από την έκβαση της πανδημίας σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως Ιταλία και Ισπανία, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις υπόλοιπες. Η πανδημία είναι σε εξέλιξη και δεδομένα σχετικά με αυτή συλλέγονται καθημερινά και αναμένονται να αναλυθούν διεξοδικά από τους αρμόδιους επιστήμονες. Ως εκ τούτου, είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά την εκτόνωση της μεγάλης αυτής κρίσης. Ελπίζω, όμως, ότι το καλοκαίρι θα κάνουμε μπάνια χωρίς περιορισμούς στις παραλίες.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη