ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ισχυρό "όπλο" κατά του καρκίνου του προστάτη η πρώιμη διάγνωση

04 Δεκεμβρίου 2019, 05:20

images

Νέα ερευνητικά δεδομένα αλλάζουν το τοπίο σε ό,τι αφορά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη εντοπίζοντας με ακρίβεια ποια ευρήματα πρέπει να θεραπεύονται και ποια όχι...

Συγκεκριμένα, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI) ακολουθούμενη από την καθοδηγούμενη από MRI βιοψία (MRI pathway) θεωρείται ακριβέστερη στην ανίχνευση του κλινικά "σημαντικού" καρκίνου του προστάτη. 

Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι εντοπίζει μεγαλύτερο αριθμό σημαντικών καρκίνων, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό εκείνων που είναι κλινικά μη σημαντικοί. Το συμπέρασμα αυτό διεξήχθη μετά από συστηματική ανασκόπηση, με ευρήματα βάσει των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση Ουρολογίας άλλξε τις κατευθυντήριες οδηγίες της για τον καρκίνο του προστάτη τον Μάρτιο του 2019.

«Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 9 άνδρες θα εμφανίσει τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για τη διάγνωσή του πραγματοποιείται δακτυλική εξέταση καθώς και έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Για την έγκαιρη ανίχνευση όλων των καρκίνων η εξέταση του PSA ακολουθείται συχνά από λήψη δείγματος ιστού του αδένα υπό την καθοδήγηση υπερήχων. Τελευταία, όμως, έχει εισαχθεί υποβοηθητικά στην κλινική πρακτική η διενέργεια πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας (mpMRI)», σημειώνει ο  ειδικευθείς στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργός Ουρολόγος  Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office.

Ο προσδιορισμός της διαγνωστικής ακρίβειας της mpMRI, και της καθοδηγούμενης από MRI βιοψίας του προστάτου (MRI pathway) και της συστηματικής βιοψίας, σε άνδρες χωρίς βιοψία ή με προηγούμενη αρνητική βιοψία, αποτέλεσε τον στόχο της ανασκόπησης.

Οι ερευνητές Drost FH, Osses DF, Nieboer D, Steyerberg EW, Bangma CH, Roobol MJ, Schoots IG, πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση η οποία περιελάμβανε 43 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν άνδρες ηλικίας 61-73 ετών. 

Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Καραβιτάκης, διαπιστώθηκε ότι σε έναν πληθυσμό 1000 ατόμων που κινδυνεύουν από καρκίνο του προστάτη, όπου οι 300 άντρες έχουν κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία θα προσδιορίσει σωστά τους 273 άντρες με κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, αλλά δεν θα καταφέρει να εντοπίσει τους υπόλοιπους 27 άνδρες. Για τους υπόλοιπους 700 που δεν έχουν κλινικά σημαντικό καρκίνο, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία θα αναγνωρίσει σωστά τους  259 ως μη έχοντες τη νόσο, αλλά εσφαλμένα τους 441 άνδρες ως έχοντες κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη.

Στον ίδιο πληθυσμό, η καθοδηγούμενη από MRI βιοψία (MRI-targeted) θα αναγνωρίσει σωστά τους 240 από τους 300 άντρες ως έχοντες κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, αλλά θα αστοχήσει να διαγνώσει τους υπόλοιπους 60 άνδρες. Από τους υπόλοιπους 700 (χωρίς κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη) θα αναγνωρίσει σωστά τους 658 ως μη έχοντες καρκίνο και εσφαλμένα τους 42 άνδρες ως έχοντες κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη.

Η MRI pathway θα αναγνωρίσει σωστά 216 από τους 300 άνδρες ως έχοντες κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, αλλά θα διαγνώσει λάθος τους υπόλοιπους 84 άνδρες. Για τους 700 άνδρες που δεν έχουν κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, η MRI pathway θα διαγνώσει σωστά τους 672 ως μη έχοντες καρκίνο του προστάτη αλλά για τους 28 άνδρες θα δείξει ότι πάσχουν από σημαντικό καρκίνο του προστάτη.

Οι συστηματικές βιοψίες χωρίς την χρήση της MRI θα προσδιορίσουν σωστά τους 189 από τους 300 άντρες ως έχοντες κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, αλλά θα αστοχήσουν στους υπόλοιπους 111. Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη, οι συστηματικές βιοψίες μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά και τους 700 και δεν θα ταξινομήσουν εσφαλμένα κανέναν άνδρα με κλινικά σημαντικό καρκίνο του προστάτη.


Σχετικά Άρθρα