Ιγμορίτιδα: Πώς προκαλείται και με ποιους τρόπους την αντιμετωπίζουμε
28 Φεβρουαρίου 2024, 16:00
Η ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονή ή οίδημα του ιστού που καλύπτει τα ιγμόρειά σας και προκαλείται κυρίως από λοίμωξη. Τα ιγμόρεια είναι ανατομικές δομές μέσα στο πρόσωπο τα οποία συνήθως γεμίζουν με αέρα με αποτέλεσμα τα βακτήρια, οι ιοί και οι αλλεργίες να τους ερεθίζουν, να μπλοκάρουν και να γεμίσουν με υγρό. Αν τα συμπτώματα από την ιγμορίτιδα διαρκέσουν μέχρι 4 εβδομάδες, πρόκειται για την οξεία μορφή της και συνήθως προκαλείται από ιούς όπως είναι του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Εάν επιμείνουν όμως για πάνω από τρεις μήνες, τότε η νόσος έχει εξελιχθεί σε χρόνια.
Εξηγεί ο κ. Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:
Τα συμπτώματα της υποξείας ιγμορίτιδας διαρκούν τέσσερις έως 12 εβδομάδες, ενώ τα υποτροπιάζοντα συμπτώματα οξείας ιγμορίτιδας επανεμφανίζονται τέσσερις ή περισσότερες φορές σε ένα χρόνο και διαρκούν λιγότερο από δύο εβδομάδες κάθε φορά.
Η ιγμορίτιδα είναι συχνή μετά από κρυολόγημα ή γρίπη και συνήθως υποχωρεί μόνη της σε διάστημα 2- 3 εβδομάδων.
Τα κύρια συμπτώματά της περιλαμβάνουν: οπισθορινική ενστάλαξη (βλέννα που στάζει στο λαιμό σας), πόνο, πρήξιμο και ευαισθησία γύρω από τα μάγουλα, τα μάτια ή το μέτωπο, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, μειωμένη αίσθηση της όσφρησης, πράσινη ή κίτρινη βλέννα από τη μύτη, πυρετός.
Άλλα συμπτώματα είναι:
πονοκέφαλος,
πονόδοντος,
κακή αναπνοή,
βήχας,
αίσθημα πίεσης στα αυτιά.
Μπορεί επίσης να ροχαλίζετε τη νύχτα και να ακούγεται ρινικός ήχος όταν μιλάτε ενώ τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να είναι ευερέθιστα, να δυσκολεύονται να φάνε και να αναπνέουν από το στόμα.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι την ιγμορίτιδα
Η ιγμορίτιδα συνήθως διαρκεί μόνο μια εβδομάδα έως 10 ημέρες. Μπορείτε συνήθως να το αντιμετωπίσετε με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και θεραπείες στο σπίτι. Συνιστάται πολύ ξεκούραση, λήψη άφθονων υγρών, λήψη αναλγητικών, όπως ιβουπροφαίνη.
Η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία ή αίσθημα πίεσης στο μέτωπο και τα ζυγωματικά. Σε αυτήν την περίπτωση, μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη αναλγησία.
Επίσης συνίσταται:
Αποφυγή τροφών και πραγμάτων που προκαλούν αλλεργίες.
Αποφυγή καπνίσματος.
Καθαρισμός τη μύτης με φυσικό ρινικό αποσυμφορητικό (διάλυμα θαλασσινού νερού).
Χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι ή σταγόνων. Τα αποσυμφορητικά δεν πρέπει να λαμβάνονται από παιδιά κάτω των 6 ετών.
Εάν έχετε υψηλό πυρετό ή δεν αισθάνεστε αρκετά καλά για να κάνετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας, προσπαθήστε να μείνετε στο σπίτι και αποφύγετε την επαφή με άλλους ανθρώπους μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.
Θα πρέπει να επισκεφθείτε γενικό ιατρό ή ΩΡΛ ή παιδίατρο ή παθολόγο εάν:
- Έχετε ιγμορίτιδα και υψηλό πυρετό που επιμένει.
- Τα παυσίπονα δεν βοηθούν ή τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν.
- Εάν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας δεν βελτιωθούν μετά από 10 ημέρες.
- Η όραση επηρεάζεται, ειδικά αν έχετε πόνο ή πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας.
Μην λαμβάνετε αντιβιοτικά αν δεν σας τα έχει συστήσει ο γιατρός σας. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών ή η χρήση τους για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων, μπορεί να οδηγήσει σε περιττές παρενέργειες και αντοχή στα αντιβιοτικά. Για την ιγμορίτιδα συνήθως μπορείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας στο σπίτι με το να ξεκουράζεστε, παίρνοντας προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται και πίνοντας πολλά υγρά".
Tags: Αναπνοή, ιγμορίτιδα