Ήλιος: Χαιρόμαστε τις ευεργετικές ιδιότητες αλλά προστατευόμαστε από την ηλίαση και την θερμοπληξία
07 Ιουλίου 2019, 16:00
Η ηλίαση ή αλλιώς θερμοπληξία, είναι μια συχνή απόρροια της ζέστης σε συνδυασμό με την πολύωρη έκθεσή μας σε αυτήν. Οι δύο βασικοί παράγοντες πρόκλησης άλλωστε είναι η υψηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον σε συνδυασμό με την παρατεταμένη έκθεσή μας σε αυτήν.
Τι ακριβώς είναι
Η ηλίαση αποτελεί τον πιο κοινό τύπο θερμοπληξίας και προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (θερμική ακτινοβολία). Οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, λόγω αδυναμίας ρύθμισής της, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του οργανισμού.
Άλλες μορφές θερμοπληξίας είναι αυτές που μπορεί να πάθει -για παράδειγμα- ένα βρέφος αν το αφήσουμε μέσα σε αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα ή ένας ηλικιωμένος αν είναι καθηλωμένος σε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματιστικό ή ανεμιστήρα.
Οι μηχανισμοί του οργανισμού μας
Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα έχει ορισμένους μηχανισμούς αντισταθμίζει την αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος και να αποφύγει την αύξηση της εσωτερικής του θερμοκρασίας. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την αύξηση της διαμέτρου των αγγείων, την αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και την έντονη εφίδρωση. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το σώμα να δροσιστεί και να αποβάλλει γρήγορα θερμότητα, διατηρώντας έτσι τη θερμοκρασία του σώματος περίπου στους 36,6°C.
Όταν πάθουμε ηλίαση όμως, το σώμα αδυνατεί να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Ο ιδρώτας, που κανονικά μας δροσίζει, λόγω της μεγάλης υγρασίας αδυνατεί να εξατμιστεί και έτσι το σώμα πλέον δεν μπορεί να δροσιστεί. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η θερμοκρασία και να ανεβάζουμε πυρετό.
Τα βασικά συμπτώματα
- Πυρετός
- Ξηρό δέρμα
- Ταχυκαρδία
- Προβλήματα εφίδρωσης
- Κράμπες
- Γρήγορη αναπνοή
- Ναυτία, εμετός.
Σε ακραίες περιπτώσεις και εφόσον δεν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ηλίαση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, προκαλώντας βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε ζωτικές λειτουργίες μας. Ακραία συμπτώματα σοβαρής ηλίασης αποτελούν σύγχυση, σπασμοί, ναυτία, ψευδαισθήσεις, απώλεια συνείδησης και ζάλη.
Ποιοι να προσέχουν περισσότερο
Οι πιο ευπαθείς ομάδες που οφείλουν να προσέχουν περισσότερο είναι τα ηλικιωμένα άτομα, τα βρέφη και τα παιδιά, άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, με κυστική ίνωση ή με διαβήτη.
Τι κάνουμε αν συμβεί
Σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια ή εκδηλώσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που σας παραπέμπει στην ηλίαση, τότε:
-Απομακρυνόμαστε αμέσως από τον ήλιο ή τον ζεστό χώρο και βρίσκουμε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Ιδανικά επιλέγουμε κλιματιζόμενο χώρο.
-Φροντίζουμε για άμεση ενυδάτωση, καταναλώνοντας άφθονο νερό.
-Δροσιζόμαστε με κρύα πανιά τον αυχένα, το πρόσωπο και τις μασχάλες.
-Ξαπλώστε στο δεξί πλάι με ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι.