Η υπέρταση συνδέεται με την αϋπνία και τα γενικότερα προβλήματα ύπνου
10 Οκτωβρίου 2023, 16:00
Νέα μελέτη από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, αποκάλυψε συσχέτιση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της υπέρτασης στις γυναίκες. Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν στις γυναίκες που κοιμούνται ανεπαρκώς, να υποβάλλονται σε έλεγχο για υψηλή αρτηριακή πίεση και, εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, να διερευνούν τρόπους επίλυσής τους. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Hypertension.
Οι ερευνητές της μελέτης παρακολούθησαν την υγεία 66.122 γυναικών που είχαν εγγραφεί στη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας 2 (NHS2). Οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας από 25 έως 42 ετών. Καμία από αυτές δεν είχε υπέρταση κατά την εγγραφή το 2001. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας των συμμετεχουσών για 16 χρόνια, αξιολογώντας την αρτηριακή τους πίεση κάθε 2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, παρατήρησαν 25.987 νέες περιπτώσεις υπέρτασης. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον τρόπο ζωής και δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος υπέρτασης στις γυναίκες, συσχετίστηκε, τόσο με ανεπαρκή ύπνο, όσο και με προβλήματα ύπνου.
Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν έως και 5 ώρες εντός του 24ώρου, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ενώ οι γυναίκες που κοιμόντουσαν 6 ώρες, είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Αντίθετα, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης για τις γυναίκες που κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες.
Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει κάποια αιτιώδη σχέση μεταξύ των δύο φαινομένων.
Ο Δρ Shahab Haghayegh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του Χάρβαρντ, πρότεινε έναν πιθανό μηχανισμό με τον οποίο ο ύπνος μπορεί να οδηγήσει στην υπέρταση:
«Οι δυσκολίες ύπνου μπορούν να οδηγήσουν σε μια αλυσίδα γεγονότων που μπορεί να αυξήσουν την κατακράτηση νατρίου, την αρτηριακή δυσκαμψία και την καρδιακή παροχή, οδηγώντας δυνητικά σε υπέρταση. Οι διαταραχές στον κύκλο ύπνου/αφύπνισης μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη δραστηριότητα συστολής των αιμοφόρων αγγείων και τη λειτουργία των κυττάρων που ρυθμίζουν τον αγγειακό τόνο».
Προειδοποιώντας ότι αυτό είναι απλώς μια υπόθεση, ο Δρ Haghayegh εξήγησε: «Η δυσκολία στον ύπνο και στη διατήρηση του ύπνου εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας (κατά την οποία αναμένεται πτώση της αρτηριακής πίεσης), αποτρέποντας τη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του ύπνου».
Σημειώνεται ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της αφύπνισης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και της υπέρτασης. «Θα πρέπει να τονίσω ότι αυτό είναι καθαρά μια υπόθεση και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση σε μελλοντικές μελέτες», είπε ο Δρ Haghayegh.
Tags: Αρτηριακή υπέρταση, αϋπνία, Υπέρταση, ύπνος