Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλει στην πρόληψη και την καταπολέμηση ασθενειών
04 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει προειδοποιητικά σημάδια στις εξετάσεις αίματος. Αυτό είναι το 3ο χαρακτηριστικό σε ένα σύνολο 6 μερών που εξετάζει πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ιατρική έρευνα και τις θεραπείες. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι «σπάνιος, υποχρηματοδοτούμενος και θανατηφόρος», λέει η Audra Moran, επικεφαλής του Ovarian Cancer Research Alliance (Ocra), μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Όπως όλες οι μορφές καρκίνου, όσο νωρίτερα ανιχνευθεί τόσο το καλύτερο. Το μεγαλύτερο μέρος του καρκίνου των ωοθηκών ξεκινά από τις σάλπιγγες, οπότε, μέχρι να φτάσει στις ωοθήκες, μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί και αλλού.
Ωστόσο, πλέον δημιουργούνται νέες εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να εντοπίσουν σημάδια του καρκίνου στα πολύ πρώιμα στάδια του. Και δεν είναι μόνο ο καρκίνος: η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να επιταχύνει άλλες εξετάσεις αίματος για δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία. Σύμφωνα με το BBC, ο Δρ Daniel Heller είναι μηχανικός βιοϊατρικής στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη.
Η ομάδα του ανέπτυξε μια τεχνολογία δοκιμών που χρησιμοποιεί νανοσωλήνες - μικροσκοπικούς σωλήνες άνθρακα που είναι περίπου 50.000 φορές μικρότεροι από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας.
Πριν από περίπου 20 χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να ανακαλύπτουν νανοσωλήνες που μπορούν να εκπέμπουν φως φθορισμού. Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές έμαθαν πώς να αλλάζουν τις ιδιότητες αυτών των νανοσωλήνων, ώστε να ανταποκρίνονται σχεδόν σε οτιδήποτε υπάρχει στο αίμα.
Για έναν ασθενή με καρκίνο, η πνευμονία μπορεί να είναι θανατηφόρα και, καθώς υπάρχουν περίπου 600 διαφορετικοί οργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, οι γιατροί πρέπει να κάνουν πολλαπλές εξετάσεις για να εντοπίσουν τη μόλυνση και την αιτία της. Τώρα, οι νέοι τύποι εξετάσεων αίματος απλοποιούν και επιταχύνουν τη διαδικασία.
Η Karuis, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει στον ακριβή εντοπισμό του παθογόνου της πνευμονίας σε 24 ώρες και στην επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού.
«Πριν από τη δοκιμή μας, ένας ασθενής με πνευμονία θα έκανε 15 έως 20 διαφορετικές εξετάσεις για να εντοπίσει τη λοίμωξή του μόλις την 1η εβδομάδα στο νοσοκομείο – ξοδεύοντας περίπου 20.000 δολάρια σε τεστ», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Karius, Alec Ford. Η Karius έχει μια βάση δεδομένων μικροβιακού DNA που έχει δεκάδες δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων. Δείγματα δοκιμής από ασθενείς μπορούν να συγκριθούν με αυτή τη βάση δεδομένων για τον προσδιορισμό του ακριβούς παθογόνου.
Ο κ. Ford λέει ότι αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη.
Μια πρόκληση είναι ότι οι ερευνητές δεν κατανοούν απαραίτητα όλες τις συνδέσεις που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ των βιοδεικτών που προκύπτουν από τα τεστ και των ασθενειών. Γενικότερα τα δεδομένα, ή η έλλειψη αυτών, εξακολουθεί να αποτελεί επίσης μειονέκτημα.
«Είναι νωρίς ακόμα», καταλήγει η Moran.
Tags: τεχνητή νοημοσύνη