Η ουρολιθίνη Α μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου
04 Νοεμβρίου 2022, 09:00
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι συμπυκνωμένες μορφές ουρολιθίνης Α (UA), ενός φυσικού προϊόντος της πέψης ροδιού, προκαλούν μιτοφαγία - τη διάσπαση παλαιών ή περιττών «κυτταρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας», γνωστών ως μιτοχόνδρια. Με τη σειρά του, αυτό ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων και επιβραδύνει την εξέλιξη των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε μοντέλα ποντικών καρκίνου του παχέος εντέρου μια δίαιτα που περιέχει UA ή μία δίαιτα ελέγχου για 18 εβδομάδες. Στο τέλος, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε δίαιτες UA, παρουσίασαν σημαντική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης και το μέγεθος του όγκου, παράλληλα με ένα υψηλότερο επίπεδο Τ κυττάρων στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου.
Από περαιτέρω πειράματα, διαπίστωσαν ότι οι θετικές ανοσολογικές επιδράσεις της UA, δεν υπήρχαν ούτε σε ποντίκια χωρίς ώριμα Τ και Β κύτταρα, ούτε σε εκείνα που είχαν εξαντλήσει τα CD8+ Τ κύτταρά τους. Έγραψαν, λοιπόν, ότι τα θετικά αποτελέσματα της UA, εξαρτώνται από την παρουσία ορισμένων Τ κυττάρων.
«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι πέρα από τις αναμενόμενες γενικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει η UA, μπορεί επίσης να επιτρέψει μεγαλύτερη ανοσοτροποποίηση, όπου το σώμα μπορεί να ανιχνεύσει και να διαχειριστεί πρώιμες αυξήσεις όγκων στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως αυτές που παρατηρούνται στον καρκίνο του παχέος εντέρου», σημείωσε ο Δρ Thomas M. Holland, ιατρός-επιστήμονας στο Ινστιτούτο Rush για υγιή γήρανση, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τις επιδράσεις του UA στα ανθρώπινα Τ κύτταρα από πέντε δότες.
«Αν και παρατηρήθηκε in vitro, η UA αποδείχθηκε ότι έχει την ικανότητα να προκαλεί την παραγωγή Τ κυττάρων μνήμης CD4. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει την ταχεία απόκριση σε περίπτωση εκ νέου έκθεσης σε ένα αντιγόνο- σε αυτή την περίπτωση, αυτά θα ήταν αντιγόνα ειδικά για τον όγκο», σημείωσε ο Δρ Holland.
Σε άλλα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η UA μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με κύτταρα CAR-T, μια πολλά υποσχόμενη νέα ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Καταληκτικά, περαιτέρω μελέτη των επιδράσεων της UA στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών.