ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η θέση του χεριού κατά τον έλεγχο της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε λάθος μετρήσεις

13 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μην είναι ακριβείς, εάν το χέρι ενός ατόμου δεν είναι τοποθετημένο σωστά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μία σύγκριση των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης που ελήφθησαν ενώ οι άνθρωποι είχαν ακουμπήσει το χέρι τους με 3 διαφορετικούς τρόπους - ακουμπώντας σε μια επιφάνεια, ακουμπώντας στο στομάχι τους ή κρεμώντας το στο πλάι - έδειξε ότι ορισμένες θέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της συστολικής πίεσης, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine. Η συστολική πίεση αναφέρεται στην πίεση που ασκείται στις αρτηρίες ενός ατόμου, όταν η καρδιά στέλνει αίμα σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με το NBC News, για να μάθουν αν η θέση του χεριού έκανε διαφορά στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 133 ενήλικες, το 78% εκ των οποίων ήταν μαύροι και το 52% γυναίκες. Οι ηλικίες των εθελοντών της μελέτης κυμαίνονταν από 18 έως 80 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι είχαν τα χέρια τους κρεμασμένα στο πλάι κατά τη διάρκεια της μέτρησης, η συστολική τους πίεση ήταν 6,5 πόντους υψηλότερη από ό,τι όταν ακουμπούσαν τα χέρια τους σε ένα γραφείο, ενώ η διαστολική αρτηριακή πίεση - ήταν 4,4 μονάδες υψηλότερη.

Ομοίως, όταν τα χέρια των ανθρώπων βρίσκονταν πάνω στο στομάχι τους, η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν 3,9 πόντους υψηλότερη από ό,τι όταν τα χέρια τους στηρίζονταν σε μια επιφάνεια, ενώ η διαστολική πίεση ήταν 4 μονάδες υψηλότερη από ό,τι στην υποστηριζόμενη κατάσταση.

Το μέγεθος της διαφοράς -σχεδόν 7 πόντους στη στάση του βραχίονα- αποτέλεσε έκπληξη, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Tammy Brady, παιδίατρος και επιδημιολόγος και ιατρική διευθύντρια του προγράμματος παιδιατρικής υπέρτασης στο Johns Hopkins Children's Center.

«Μία από τις ελπίδες μου είναι ότι αυτό [το εύρημα] θα βοηθήσει στην ενημέρωση των ασθενών σχετικά με το πώς να το κάνουν μόνοι τους και επίσης να ενημερώσουν το γιστρό για το σωστό τρόπο [μέτρησης της πίεσης]», είπε η Brady. «Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς να βεβαιωθούν ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι ακριβής».

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ότι το χέρι του ασθενούς πρέπει να υποστηρίζεται για την ακριβή μέτρηση. Οι οδηγίες λένε επίσης:

Αποφύγετε την καφεΐνη, την άσκηση και το κάπνισμα για 30 λεπτά.

Η περιχειρίδα της αρτηριακής πίεσης πρέπει να τοποθετείται στο ύψος της καρδιάς.

Τα πόδια του ασθενούς πρέπει να είναι επίπεδα στο πάτωμα, με την πλάτη να στηρίζεται.

Σχετικά Άρθρα