ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μνήμη επηρεάζεται από τα δίκτυα που ανέπτυξε ο εγκέφαλος κατά τη νεότητα

19 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Σε μια νέα μελέτη με συμμετέχοντες παιδιά και εφήβους, ένας επιστήμονας της Northwestern Medicine και συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Wayne State ανακάλυψαν ότι, καθώς ο εγκέφαλος ωριμάζει, οι ακριβείς τρόποι με τους οποίους επικοινωνούν δύο βασικές περιοχές μνήμης μάς βοηθούν να διαμορφώνουμε διαρκώς αναμνήσεις.

Η μελέτη καινοτόμησε τη χρήση του ενδοκρανιακού ηλεκτροεγκεφαλογράμματος (iEEG) σε παιδιά για να εξετάσει πώς η ανάπτυξη του εγκεφάλου σχετίζεται με την ανάπτυξη της μνήμης.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονταν οι εγκέφαλοι των ατόμων ηλικίας 5 έως 21 ετών και του πόσο καλά ήταν σε θέση να σχηματίσουν αναμνήσεις σε όλη αυτή την περίοδο των 16 ετών. Για παράδειγμα, τα μικρότερα παιδιά, των οποίων ο εγκέφαλος δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένος όσο των έφηβων, δεν ήταν σε θέση να σχηματίσουν τόσες αναμνήσεις όσες ορισμένοι έφηβοι.

«Η μελέτη μας, μάς βοηθά να εξηγήσουμε πώς αναπτύσσεται η μνήμη, όχι μόνο ότι αναπτύσσεται», δήλωσε η συγγραφέας Lisa Johnson, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών κοινωνικών επιστημών και παιδιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην επικοινωνία μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στην υποστήριξη του σχηματισμού μνήμης: Του έσω κροταφικού λοβού και του προμετωπιαίου φλοιού.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για έναν άλλο λόγο (συνήθως για τη θεραπεία της επιληψίας τους). Μετά από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, οι ασθενείς πέρασαν μια εβδομάδα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Τότε, η ερευνητική ομάδα έδωσε σ τους συμμετέχοντες να κοιτάξουν φωτογραφίες σκηνών για να δουν πόσο καλά τις θυμόντουσαν, παρουσιάζοντας ξανά τις ίδιες εικόνες και νέες σκηνές που δεν είχαν δει ακόμη (π.χ. μια διαφορετική εικόνα ενός εξωτερικού χώρου) για να παρατηρήσει τις διαφορές που σχετίζονται με την ηλικία στο πόσο καλά οι συμμετέχοντες στη μελέτη θυμούνταν τι είχαν δει.

Ένα άλλο νέο εύρημα στη μελέτη είναι ότι φαίνεται να υπάρχουν διαφορές ηλικίας στα κύματα  θήτα ρυθμούς στον εγκέφαλο που βοηθούν στη γνώση, τη συμπεριφορά, τη μάθηση και τη μνήμη. Η αργή συχνότητα των κυμάτων θήτα επιβραδύνεται με την ηλικία και η γρήγορη γίνεται πιο γρήγορη.

«Αυτοί οι ρυθμοί φαινόταν να αποκλίνουν με την ηλικία, έτσι ώστε να ήταν παρόμοιοι σε 5χρονα και διαφορετικοί σε 20χρονους», είπε η Johnson. «Το γεγονός ότι οι βασικές περιοχές μνήμης αλληλεπιδρούν και στις δύο συχνότητες υποδηλώνει πώς ο εγκέφαλός σας μαθαίνει να κάνει πολλαπλές εργασίες καθώς μεγαλώνετε».


Σχετικά Άρθρα