ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η καταγραφή των αλλαγών στο αίμα οδηγεί στη δημιουργία νέας θεραπείας για τη λευχαιμία

09 Δεκεμβρίου 2024, 10:00

images

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και οι συνεργάτες τους ανέπτυξαν τον πρώτο ολοκληρωμένο "χάρτη", στον οποίο καταγράφεται το σύνολο των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο αίμα μας κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Η ομάδα ποσοτικοποίησε τη γονιδιακή έκφραση περισσότερων από 58.000 μεμονωμένων αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων σε 7 στάδια, από την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη έως την τρίτη ηλικία. Τεκμηρίωσαν σταθερές αλλαγές στους τύπους των αιμοσφαιρίων που παράγονται ως απόκριση στις λειτουργικές απαιτήσεις κάθε σταδίου της ζωής:

Η πρώιμη προγεννητική περίοδος χαρακτηρίζεται από παραγωγή μυελοειδών κυττάρων μετά τη σύλληψη: Μακροφάγα κύτταρα που εντοπίζονται στον ιστό, ανοσοκύτταρα που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της πρώιμης ανάπτυξης οργάνων, ακολουθούμενη από ταχεία ανάπτυξη στο 2ο τρίμηνο που απαιτεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για ισχυρό οξυγόνο παράδοση σε όλο το έμβρυο.

Κατά τον τοκετό, υπάρχει μια μετατόπιση προς τα λεμφοειδή κύτταρα. Αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ισόβιας ανοσίας μετά την ξαφνική έκθεση στο εξωτερικό περιβάλλον και τα παθογόνα του. Τα λεμφοειδή κύτταρα παραμένουν κυρίαρχα κατά την παιδική ηλικία.

Στην ενήλικη ζωή, η παραγωγή λεμφικών κυττάρων μειώνεται, αλλά η παραγωγή μυελοειδών κυττάρων αυξάνεται ξανά με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι αλλαγές στους τύπους κυττάρων του αίματος κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους καρκίνους του αίματος. Ταξινόμησαν τα κύτταρα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας με βάση την ομοιότητά τους με τη γονιδιακή έκφραση των βλαστοκυττάρων σε διαφορετικά στάδια ζωής, ανακαλύπτοντας ότι η φυσιολογική ηλικία των βλαστοκυττάρων που αντικατοπτρίζει περισσότερο τα κύτταρα λευχαιμίας σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία μπορεί να ποικίλλει ευρέως, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς.

Επιπλέον, οι ερευνητές διεξήγαγαν το συμπέρασμα ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να επαναπρογραμματιστούν ώστε να έχουν εμβρυϊκά χαρακτηριστικά που τα κάνουν πιο επιθετικά.

Η ομάδα σχεδιάζει τη διεξαγωγή περαιτέρω μελέτης για να ελέγξει εάν η ασθένεια εκμεταλλεύεται την εξαιρετικά πολλαπλασιαστική ικανότητα των νεαρών αιμοσφαιρίων για να κάνει τη λευχαιμία των ασθενών θανατηφόρα.



Σχετικά Άρθρα