Η Ιταλία κλείνει τα σύνορα την ώρα που συνηθισμένα χάπια ενοχοποιούνται
17 Ιουλίου 2020, 07:00
Η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο σε όσους προέρχονται ή έχουν περάσει από 16 κράτη τις 15 τελευταίες ημέρες. Και στις ΗΠΑ η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Αλλά η τελευταία συνταρακτική είδηση είναι η δράση των αντιόξινων φαρμάκων.
Η Ιταλία απαγόρευσε την είσοδο σε όσους προέρχονται ή έχουν περάσει από 16 κράτη τις 15 ημέρες την ώρα που στις ΗΠΑ η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.
Η Σερβία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο προστίθενται στις 13 χώρες που η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει «σε καραντίνα» στις 9 Ιουλίου. Όποιος προέρχεται από την Βραζιλία, το Μπαχρέιν, την Αρμενία, το Μπανγκλαντές, την Βοσνία Ερζεγοβίνη, την Χιλή, το Κουβέιτ, την Βόρεια Μακεδονία, την Δημοκρατία του Μόλδοβα, το Ομάν, τον Παναμά, το Περού και την Δομινικανή Δημοκρατία, δεν μπορεί να μπει στα εδάφη της Ιταλίας.
Στον κατάλογο των χωρών αυτών, προστέθηκαν χθες και τα τρία προαναφερθέντα βαλκανικά κράτη. "Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να υπερασπισθούμε τις μέχρι τώρα προόδους. Η κρίση του κορωνοΐού είναι στην πιο σκληρή φάση της», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Μια είδηση πρόσθεσε χθες κάτι σε αυτά που γνωρίζαμε για το νέο κορωνοϊό
Τα αντιόξινα φάρμακα με τις δραστικές ουσίες ομεπραζόλη και εσομεπραζόλη, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της καούρας, αναδείχτηκαν σε έναν ακόμα παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Η σχετική έρευνα, στην οποία συμπεριλήφθησαν στοιχεία από 53.000 Αμερικανούς με ιστορικό καούρας ή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, διαπίστωσε ότι από τον μεγάλο αριθμό των ασθενών που λάμβαναν αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, δηλαδή αυτά τα αντιόξινα, το 6% βρέθηκε θετικό σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The American Journal of Gastroenterology.
Ο Δρ Christopher Almario, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai και επικεφαλής της έρευνας έδωσε ως εξήγηση το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά εξουδετερώνουν στο γαστρικό υγρό παθογόνα βακτήρια και ιούς, όπως ο κορωνοϊός. Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένη επιστημονικά η σύνδεση του λιγότερου δραστήριου στομάχου εξαιτίας PPIs με μολύνσεις στο γαστρεντερικό, διάρροια και δηλητηριάσεις.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη