Η επιταχυνόμενη γήρανση συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου στους νεότερους
10 Απριλίου 2024, 07:00
Ερευνητές που αναζητούν ενδείξεις σχετικά με το γιατί ορισμένοι τύποι καρκίνου εμφανίζονται στους νεότερους ενήλικες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν σύνδεση με την επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση... «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση», δήλωσε η Δρ Yin Cao, αναπληρώτρια καθηγήτρια Xειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και ανώτερη συγγραφέας της νέας έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σαν Ντιέγκο.
Η Cao και η ομάδα της εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 148.724 ατόμων ηλικίας 37 έως 54 ετών που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο μητρώο δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank.
Εντόπισαν 9 δείκτες στο αίμα που έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζονται με τη βιολογική ηλικία:
-αλβουμίνη: μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ και μειώνεται με την ηλικία,
-κρεατινίνη: παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών και τη διάσπαση του μυϊκού ιστού. Τα χαμηλότερα επίπεδα συσχετίζονται με τη μακροζωία,
-γλυκόζη: Με την ηλικία, το σάκχαρο στο αίμα παραμένει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα γεύματα,
- c-αντιδρώσα πρωτεΐνη: παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή. Τα σχετικά υψηλότερα επίπεδα αντιστοιχούν σε ταχύτερη γήρανση,
- ποσοστό λεμφοκυττάρων: Η συγκέντρωση αυτών των λευκών αιμοσφαιρίων που σχετίζεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τείνει να μειώνεται με την ηλικία,
-μέσος όγκος κυττάρων: ένα μέτρο του μέσου μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το οποίο αυξάνεται με την ηλικία,
- εύρος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων: η διαφορά μεταξύ του μεγέθους των μικρότερων και μεγαλύτερων ερυθρών αιμοσφαιρίων ενός ατόμου, η οποία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία,
-αλκαλική φωσφατάση: ένα ένζυμο που παράγεται κυρίως από το ήπαρ και τα οστά που τείνει να αυξάνεται με την ηλικία,
-αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων: Οι αριθμοί λευκών αιμοσφαιρίων στο υψηλότερο όριο του φυσιολογικού εύρους, μπορεί να αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη γήρανση.
Αυτές οι 9 τιμές στη συνέχεια συνδέθηκαν σε έναν αλγόριθμο που ονομάζεται PhenoAge που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας κάθε ατόμου. Οι ερευνητές προσδιόρισαν την επιταχυνόμενη γήρανση, συγκρίνοντας τις βιολογικές ηλικίες των ανθρώπων με τις χρονολογικές τους ηλικίες.
Στη συνέχεια έλεγξαν τα μητρώα καρκίνου για να δουν πόσοι στην ομάδα είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο της ζωής τους, τους οποίους οι ερευνητές όρισαν ως καρκίνους που εμφανίζονταν πριν από την ηλικία των 55 ετών. Σημειώθηκαν σχεδόν 3.200 περιπτώσεις πρώιμου καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1965 ή αργότερα, είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιταχυνόμενη γήρανση από εκείνους που γεννήθηκαν από το 1950 έως το 1954.
Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα για παράγοντες που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιταχυνόμενη γήρανση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Οι ισχυρότερες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν με τον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου και του εντέρου και της μήτρας.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.