Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της Νόσου Αλτσχάιμερ
23 Φεβρουαρίου 2024, 07:00
Άτομα με μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλές ποσότητες αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ μετά θάνατον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, Neurology.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα λεπτά σωματίδια, PM 2,5, τα οποία αποτελούνται από σωματίδια ρύπων με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρά αιωρούμενα στον αέρα. Μελέτησαν τον εγκεφαλικό ιστό 224 ατόμων που συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους μετά θάνατο για να προωθήσουν την έρευνα για την άνοια. Οι δωρητές είχαν αποβιώσει σε μέση ηλικία 76 ετών.
Μελετήθηκε η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία με βάση τη διεύθυνση κατοικίας των ανθρώπων στην περιοχή της Ατλάντα κατά το χρόνο θανάτου. Οι συγκεντρώσεις PM 2,5 που σχετίζονται με την κυκλοφορία , αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος σε αστικές περιοχές όπως η περιοχή της Ατλάντα όπου ζούσαν οι περισσότεροι δωρητές. Το μέσο επίπεδο έκθεσης ανά έτος πριν από το θάνατο ήταν 1,32 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m 3 ) και 1,35 μg/m 3 τα 3 τελευταία χρόνια πριν από το θάνατο.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις εκθέσεις στη ρύπανση με μετρήσεις των σημείων της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο: πλάκες αμυλοειδούς και πρωτεΐνη ταυ. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση 1 και 3 χρόνια πριν από το θάνατο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους.
Τα άτομα με υψηλότερη έκθεση σε PM 2,5 κατά 1 μg/m 3 το έτος πριν από το θάνατο, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα πλακών, ενώ όσοι είχαν υψηλότερη έκθεση τα 3 χρόνια πριν από το θάνατο είχαν αντίστοιχα 87% περισσότερες πιθανότητες.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί περισσότερες αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο. Δείχνει μόνο μια συσχέτιση.
"Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν (στοιχεία) στην απόδειξη ότι τα λεπτά σωματίδια από την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία επηρεάζουν την ποσότητα της αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Anke Huels, PhD, από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.