Η AstraZeneca ετοιμάζει εμβόλιο κατά των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2
12 Φεβρουαρίου 2021, 09:00
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις, με την κυκλοφορία του να υπολογίζεται για το προσεχές φθινόπωρο.
Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη παράγει και κυκλοφορεί εμβόλιο κατά της COVID-19 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε ότι οι κλινικές δοκιμές για την επόμενη γενιά των εμβολίων θα ξεκινήσουν την άνοιξη. Ακόμη, πρόσθεσε ότι, βάσει σχεδίου, αναμένεται να τεθεί σε μαζική παραγωγή σε έξι έως εννέα μήνες.
Κατά την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της AstraZeneca, ο διευθύνων σύμβουλος Pascal Soriot είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί η εισαγωγή στα νοσοκομεία «πολύ σύντομα» ως συνέπεια της μαζικής διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η AstraZeneca αναμένεται να χορηγήσει 100 εκατομμύρια δόσεις του τρέχοντος εμβολίου σε όλο τον κόσμο αυτόν τον μήνα, ενώ θα τις διπλασιάσει, στα 200 εκατομμύρια τον μήνα, μέχρι τον Απρίλιο.
Και άλλο εμβόλιο καλύπτει μεταλλάξεις
Αλλά και το εμβόλιο της Pfizer που χορηγείται σε δύο δόσεις, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσο την βρετανική μετάλλαξη, όσο και την νοτιοαφρικανική, ενώ έχουν καίριο ρόλο τα t-κύτταρα. Σύμφωνα με τον theguardian.com, μία από τις πρόσφατες μελέτες που έγιναν, έδειξε πως παρότι τα αντισώματα έναντι των παραλλαγών εξασθενούσαν, ωστόσο παρέμεναν σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να προστατεύσουν περισσότερους ανθρώπους από τη μόλυνση, έπειτα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Μάλιστα, το βρετανικό ΜΜΕ σημειώνει ότι οι προηγούμενες μελέτες που είχαν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στις νέες μεταλλάξεις, δεν εξέτασαν καθόλου τα ανοσοποιητικά t-κύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τα μολυσμένα κύτταρα και υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό.
Στη νέα μελέτη που έγινε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Γουίλιαμ Τζέιμς, και οι συνεργάτες του έλαβαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που ανέρρωσαν από τον κορονοϊό και εργαζόμενους στην υγεία που έκαναν είτε μία, είτε και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Παράλληλα, εξέτασαν απομονωμένες παραλλαγές του κορονοϊού, τις B117 και B1.351, γνωστές ως βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη αντίστοιχα, και την απόκριση των t-κυττάρων των ασθενών αυτών απέναντί τους.
Παρόλα αυτά, η καινούργια έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, ωστόσο διατείνεται πως τα αντισώματα των ασθενών ήταν μετρίως αποτελεσματικά έναντι του αρχικού ιού μετά την πρώτη δόση, λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής μετάλλαξης και δεν κατόρθωναν να εξουδετερώσουν τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.