ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ανθρώπινη όσφρηση είναι ...ταχύτερη από ό,τι πιστεύαμε

17 Οκτωβρίου 2024, 10:00

images

Η ανθρώπινη όσφρηση μπορεί να διακρίνει τις οσμές μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, λειτουργώντας σε ένα επίπεδο ευαισθησίας που είναι «ισότιμο» με το πώς ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται το χρώμα, «αναστρέφοντας την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η όσφρηση είναι μία αργή αίσθηση», σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να διακρίνουν μεταξύ διαφόρων αλληλουχιών οσμών – διακρίνοντας μια αλληλουχία του «Α» πριν από το «Β» από την ακολουθία «Β» πριν από το «Α» - όταν το διάστημα μεταξύ της οσμής Α και της οσμής Β είναι μόνο 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour.

«Μείναμε έκπληκτοι όταν παρατηρήσαμε ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ 2 οσμών που παρουσιάζονταν με μία σειρά και το αντίστροφο όταν ο χρόνος μεταξύ των οσμών ήταν τόσο μικρός όσο 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου», δήλωσε ο Δρ Wen Zhou, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κύριος ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο.

Oι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ανέπτυξαν μια συσκευή που ενεργοποιεί τη μυρωδιά που περιλάμβανε βαλβίδες αντεπιστροφής - συσκευές που επιτρέπουν τη ροή της οσμής προς μία κατεύθυνση - και σωλήνες από τεφλόν, ικανούς να μεταδίδουν οσμές στην ανθρώπινη μύτη με ακρίβεια 18 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Οι ερευνητές ζήτησαν από 229 ενήλικες στην Κίνα να φορέσουν αυτή τη συσκευή και να μυρίσουν διαφορετικά μείγματα οσμών: Δύο μυρωδιές που διαχέονται διαδοχικά σε μία μόνο οσμή.

Οι μυρωδιές περιλάμβαναν μυρωδιές που μοιάζουν με μήλα, γλυκές μυρωδιές λουλουδιών, μυρωδιές σαν λεμόνι και μυρωδιές σαν κρεμμύδι.  Οι ερευνητές ανέλυσαν εάν οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ των 2 οσμών και της αντίστροφης σε διαφορετικούς λανθάνοντες χρόνους.

Διαπίστωσαν ότι, συνολικά, όταν δύο μυρωδιές παρουσιάζονταν με μία σειρά και το αντίστροφο, έγινε «αντιληπτικά διακριτές» όταν οι δύο μυρωδιές απείχαν μόνο 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου σε μία μόνο οσμή, είπε ο Zhou.

«Η συσκευή μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση της όσφρησης για ασθενείς με απώλεια όσφρησης», είπε ο Zhou. «Ευρύτερα, τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συσκευών για τη μύτης και συστημάτων οσφρητικής εικονικής πραγματικότητας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά κλινικά οφέλη», αναφέρουν.

Σχετικά Άρθρα