ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ακρόαση μουσικής μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

12 Απριλίου 2023, 16:00

images

Ενώ η ακρόαση ενός αγαπημένου τραγουδιού είναι γνωστό ότι τονώνει τη διάθεση, ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι παρεμβάσεις στην ακρόαση μουσικής, μπορούν επίσης να κάνουν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά.

«Οι παρεμβάσεις στην ακρόαση μουσικής είναι σαν τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται», δήλωσε ο Jason Kiernan, επίκουρος καθηγητής στο College of Nursing. «Δεν χρειάζεσαι γιατρό για να τα συνταγογραφήσει».

Όπως μεταδίδει το Science Daily, ενώ προηγούμενες ερευνητικές μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει παρεμβάσεις ακρόασης μουσικής ως εργαλείο για τη θεραπεία του πόνου και του άγχους, ο Kiernan υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση μελετώντας τις επιπτώσεις των παρεμβάσεων ακρόασης μουσικής στη ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία.

«Ο πόνος και το άγχος είναι και τα δύο νευρολογικά φαινόμενα και ερμηνεύονται στον εγκέφαλο ως κατάσταση», είπε ο Kiernan. «Η ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία δεν είναι πάθηση του στομάχου, είναι νευρολογική».

Η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε 12 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία και συμφώνησαν να ακούνε την αγαπημένη τους μουσική για 30 λεπτά κάθε φορά που χρειαζόταν να λάβουν τα απαραίτητα φάρμακα κατά της ναυτίας. Επανέλαβαν τη μουσική παρέμβαση κάθε φορά που αισθάνονταν  ναυτία κατά τη διάρκεια των 5 ημερών μετά τη χημειοθεραπεία τους.

«Όταν ακούμε μουσική, ο εγκέφαλός μας πυροδοτεί κάθε είδους νευρώνες», είπε ο Kiernan.

Ενώ ο Kiernan είδε πράγματι μείωση στις βαθμολογίες της σοβαρότητας της ναυτίας και της αγωνίας των ασθενών (σχετικά με το κατά πόσο τους ενοχλούσε η ναυτία), προειδοποιεί ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν ήταν η σταδιακή απελευθέρωση του φαρμάκου που έκανε τη δουλειά του ή το αυξημένο όφελος της μουσικής. 

Για μελλοντικές μελέτες, ο Kiernan αντλεί έμπνευση από μια άλλη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο παρελθόν, η οποία μέτρησε την ποσότητα της σεροτονίνης -ενός νευροδιαβιβαστή- που απελευθερώθηκε από τα αιμοπετάλια στο αίμα μετά από ακρόαση δυσάρεστης και ευχάριστης μουσικής.



Σχετικά Άρθρα