Γιατί ορισμένοι καρκινικοί όγκοι είναι ανθεκτικοί στη χημειοθεραπεία
10 Μαρτίου 2023, 07:00
Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κάποιο είδος καρκίνου, για τον οποίο θα λάβουν χημειοθεραπεία. Ωστόσο, η χημειοθεραπεία δεν λειτουργεί το ίδιο θεραπευτικά για κάθε ασθενή. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Garvan διαπίστωσαν ότι η ικανότητα ενός όγκου να ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία, μοιάζει να είναι θέμα τύχης. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο Science Advances.
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να στοχεύσει στην ανάπτυξη ταχέως διαιρούμενων κυττάρων, όπως τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να τα εμποδίσει να δημιουργήσουν επιπλέον κύτταρα.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να λάβουν μόνο χημειοθεραπεία, ενώ άλλοι μπορεί να λάβουν χημειοθεραπεία παράλληλα με άλλες θεραπείες, όπως ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πόσο επιτυχημένη είναι η χημειοθεραπεία ενός ατόμου.
Αυτά περιλαμβάνουν:
Το πού βρίσκεται ο όγκος.
Τον τύπο του καρκίνου.
Το στάδιο του καρκίνου.
Την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου.
Επιπλέον, μερικές φορές ένας όγκος μπορεί να είναι ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία, είτε ο όγκος ήταν ήδη ανθεκτικός πριν από την έναρξη της θεραπείας, είτε ο όγκος υφίσταται μοριακές αλλαγές και αναπτύσσει αντίσταση.
«Πολλοί καρκίνοι που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν γίνονται ανθεκτικοί στη χημειοθεραπεία, μερικές φορές ακόμη και μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας», εξήγησε στο Medical News Today ο Δρ Santosh Kesari, νευρο-ογκολόγος και διευθυντής νευρο-ογκολογίας στο Providence Saint John's Health Center και πρόεδρος του Τμήματος Μεταφραστικών Νευροεπιστημών και Νευροθεραπευτικής στο Saint John's Cancer Institute στην Καλιφόρνια, καθώς και περιφερειακός ιατρικός διευθυντής για το Ερευνητικό Κλινικό Ινστιτούτο Πρόνοιας της Νότιας Καλιφόρνιας.
«Υπάρχει μια διαφορά σε ορισμένα από τα καρκινικά κύτταρα και πόσο ευαίσθητα ή ανθεκτικά είναι σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο ονομάζεται ετερογένεια και αυτό υπάρχει σε όλους τους όγκους», πρόσθεσε ο Kesari. «Ένας όγκος δεν είναι ομοιογενής. Υπάρχουν κύτταρα μέσα που είναι διαφορετικά γενετικά και έκφραση ορισμένων γονιδίων που το καθιστούν ευαίσθητο ή ανθεκτικό σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο».
«Οι συγγραφείς της μελέτης έχουν εντοπίσει ορισμένους σημαντικούς στόχους. Και τότε θα πρέπει να επικυρώσουν [τα στοιχεία] σε μεγαλύτερες μελέτες προκλινικά».
Tags: Καρκίνος, χημειοθεραπεία