Γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση COVID-19: Τα πρώτα στοιχεία αποκαλύπτονται
28 Νοεμβρίου 2021, 08:00
Τη γενετική προδιάθεση που υπάρχει σε κάποιους και προκαλεί τη σοβαρή νόσηση με COVID-19, την ώρα που δεν είναι ούτε μεγάλης ηλικίας, ούτε με υποκείμενα νοσήματα, έχουν αρχίσει να "ξεδιπλώνουν" οι επιστήμονες παγκοσμίως. Η έκφραση "ξεκληρίζονται οικογένειες", που χρησιμοποίησε προ ημερών στην Αθήνα ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το ελληνικό υπουργείο Υγείας, ήταν χαρακτηριστική...
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο, αλλά και στο θάνατο από κορωνοϊό, στις νεότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι, όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική... Δυστυχώς, υπάρχουν παραδείγματα περιπτώσεων, που κατέληξαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και κατέληξε: «Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες».
Ο "ένοχος" γενετικός μηχανισμός
Το Φεβρουάριο του 2020, ολλανδική έρευνα περιέγραφε τη γενετική «ευαισθησία» στη λοίμωξη που προκαλεί ο SARS-CoV-2. Ο υποδοχέας TLR7 αποτελεί τμήμα του «έμφυτου» ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παρέχει την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των ιών. Κατά τη μόλυνση των κυττάρων της αναπνευστικής οδού από τον SARS-CoV-2, ο TLR7 αναγνωρίζει τη δομή RNA του ιού, η οποία οδηγεί στην πρόκληση της παραγωγής προ-φλεγμονωδών κυτταροκινών και ιντερφερόνης. Στα περισσότερα άτομα, αυτή η ανοσολογική απόκριση είναι επαρκής για να αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρής νόσου.
Σε ορισμένα άτομα, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν "καθαρίζει" τον ιό, επιτρέποντας την αντιγραφή και την εξάπλωση του, ενώ σε άλλα άτομα, ένα υπερ-αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ελέγξει την αντιγραφή του ιού, αλλά να οδηγήσει σε παράπλευρες βλάβες. Και στα δύο σενάρια, ο ανεπαρκής έλεγχος της αντιγραφής του ιού ή η υπερβολική ανοσολογική απόκριση, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αναπνευστική νόσο, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και θάνατο.