Ευρώπη και Αμερική μετρούν απώλειες ενώ υπάρχουν ακόμα "παρθένα" νησιά χωρίς κρούσματα
06 Οκτωβρίου 2020, 07:00
Με τα κρούσματα του Sars-Cov-2 να έχουν ξεπεράσει το περασμένο 24ωρο τα 35 εκατομμύρια παγκοσμίως, εντύπωση προκαλεί η έλλειψη οργάνωσης σε προηγμένα κράτη αλλά και τα μηδενικά κρούσματα σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας "σφυροκοπάει" την ανθρωπότητα, με τα νούμερα να ζαλίζουν καθώς μέχρι χθες καταγράφονταν παραπάνω από 35 εκατομμύρια κρούσματα και 1 εκατομμύριο θάνατοι. Την ίδια ώρα όμως, που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έχει να αντιμετωπίσει τον κοινό εχθρό αναζητώντας εμβόλια και θεραπείες, παρθένες περιοχές του πλανήτη απολαμβάνουν την φυσική ζωή χωρίς ...κορωνοϊούς.
Πρόκειται για τις εξής χώρες:
Νησιά Κιριμπάτι (Ωκεανία)
Νησιά Μάρσαλ (Ωκεανία)
Μικρονησία (Ωκεανία)
Ναούρου (Ωκεανία)
Παλάου (Ωκεανία)
Νησιά Σαμόα (Ωκεανία)
Νησιά Τόνγκα (Ωκεανία)
Τουβαλού (Ωκεανία)
Βανουάτο (Ωκεανία).
Μέχρι το περασμένο Σάββατο στην παραπάνω λίστα περιλαμβάνονταν και τα Νησιά του Σολομώντα αλλά ένας φοιτητής που επέστρεψε στην οικογένειά του από τις Φιλιππίνες, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. «Μετά λύπης μου ανακοινώνω ότι χάσαμε το καθεστώς της χώρας που είναι απαλλαγμένη από την COVID-19, παρά τη συλλογική προσπάθειά μας για να εμποδίσουμε την πανδημία να φθάσει στη χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας με τους 600.000 κατοίκους.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη βάλλεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας...
Με τις απώλειες να είναι σε ανθρώπους αλλά και οικονομικά μεγέθη, η Ευρώπη μετράει πολλές απώλειες από την πανδημία με κάποιες χώρες να είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες. Στη Βρετανία, όπου από την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν νέα μέτρα προτρέποντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι, αναμένονται τώρα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει να επιβληθεί καθολικό lockdown στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Αγγλίας, ίσως και στο Λονδίνο. Παράλληλα συζητείται το ενδεχόμενο όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ να υποχρεωθούν να κλείσουν για δύο εβδομάδες. Σχολεία και καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα εργοστάσια και τα γραφεία το προσωπικό των οποίων δεν είναι εφικτό να εργάζεται από το σπίτι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Times, που επικαλείται ανώτερη κυβερνητική πηγή.
Σχεδόν τα δύο τρία του πληθυσμού της Ουαλίας θα βρίσκονται σε καθεστώς lockdown μετά την επιβολή νέων περιορισμών σε τρεις ακόμη περιοχές που θα ίσχυσαν από χθες Δευτέρα.
Αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα πράγματα δεν είναι καλύτερα...
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο επέβαλε το κλείσιμο σχολείων από σήμερα σε περιοχές με μεγάλο πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών διαμερισμάτων της Πόλης της Νέας Υόρκης, του Μπρούκλιν και του Κουίνς. Η ανακοίνωση προωθεί το σχέδιο του δήμαρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο να κλείσει σχολεία σε 11 γειτονιές αρχής γενομένης από την Τετάρτη μετά την αύξηση των θετικών τεστ του ιού σε ποσοστά άνω του 3% σε αυτές τις περιοχές για επτά συνεχόμενες ημέρες.
«Δεν πρόκειται να συστήσω, ούτε να επιτρέψω σε οποιαδήποτε οικογένεια της Πόλης της Νέας Υόρκης να στείλει το παιδί της σε σχολείο όπου δεν θα έστελνα το δικό μου το παιδί», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου. Και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία θα αναλάβει την επιβολή των κανόνων κοινωνικής απόστασης σε αυτά τα επίκεντρα, σημεία έξαρσης του ιού. Ο Κουόμο εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για παρόμοια αυξανόμενα ποσοστά μολύνσεων στις κομητείες Ρόκλαντ και Όραντζ, βόρεια της Πόλης της Νέας Υόρκης. Η Νέα Υόρκη αντιμετώπισε ένα από τα πρώτα και πιο καταστροφικά ξεσπάσματα της πανδημίας την άνοιξη, αλλά έκτοτε κατάφερε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή της. Χθες, το 1,01% των τεστ σε όλη την Πολιτεία αναφέρθηκε ότι ήταν θετικό, συμπλήρωσε ο Κουόμο.
Αλλά και στη Γαλλία το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο...
Χθες η χώρα αυτή ανακοίνωσε 12.565 νέα κρούσματα επί συνόλου 619.190. Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των θανάτων κατά 32 τις τελευταίες 24 ώρες, επί συνόλου 32.230 από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των νοσηλευομένων ανήλθε στη Γαλλία σε 4.264, ανάμεσά τους 893 κρούσματα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, Κορωνοϊός, πανδημία