ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επτά κοινοί μύθοι για τα φάρμακα απώλειας βάρους

19 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Πιθανότατα δεν θα σας εκπλήξει να ακούσετε ότι τα φάρμακα GLP-1 σεμαγλουτίδη και τιρζεπατίδη, ήταν μεταξύ των 10 πιο δημοφιλών φαρμάκων στις ΗΠΑ το 2023. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι θεραπείες που αλλάζουν το "παιχνίδι" για το διαβήτη και την παχυσαρκία. Ωστόσο, καθώς η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί, μοιραία έχουν αυξηθεί και οι μύθοι και η παραπληροφόρηση σχετικά με αυτά.

«Η πραγματικότητα είναι ότι καθένα από αυτά συνταγογραφείται για την επίτευξη διαφορετικών στόχων υγείας και, όπως κάθε φάρμακο, το καθένα συνοδεύεται από πιθανούς κινδύνους για τους οποίους θα πρέπει να εκπαιδεύονται οι ασθενείς προκειμένου να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τους», λέει ο HaVy Ngo-Hamilton, Pharm.D., φαρμακοποιός και κλινικός σύμβουλος για το BuzzRx.

Το Healthline μίλησε με ειδικούς, οι οποίοι μοιράστηκαν τους βασικότερους μύθους σχετικά με τα φάρμακα GLP-1:

Μύθος 1: Η λήψη ενός φαρμάκου GLP-1 εγγυάται σημαντική απώλεια βάρους. Απάντηση: Υπό προϋποθέσεις.

Μύθος 2: Δεν χρειάζεται να ασκείστε ενώ παίρνετε φάρμακα GLP-1. Απάντηση: Η άσκηση κάνει τη διαφορά στους περισσότερους.

Μύθος 3: Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή εάν παίρνετε ένα φάρμακο GLP-1. Απάντηση: Λάθος.

Μύθος 4: Οι παρενέργειες είναι αφόρητες. Απάντηση: Λάθος.

Μύθος 5: Η χρήση σύνθετων φαρμάκων GLP-1 είναι εξίσου ασφαλής με τα επώνυμα φάρμακα. Απάντηση: Λάθος.

Μύθος 6: Η ασφάλειά σας θα καλύψει το κόστος εάν είστε υποψήφιος για να λάβετε το φάρμακο. Απάντηση: Σε κάποιους.

Μύθος 7: Όλα τα φάρμακα GLP-1 είναι τα ίδια. Απάντηση: Όχι δεν είναι εντελώς ίδια.

Επομένως, αν και αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, δεν είναι δεδομένο ότι θα ανταποκριθούν όλοι σε αυτά. Η διατροφή και η άσκηση, εξακολουθούν να είναι σημαντικοί παράγοντες για την απώλεια βάρους κατά τη λήψη ενός φαρμάκου GLP-1.

Πριν ξεκινήσετε ένα φάρμακο GLP-1, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της λήψης του.

Σχετικά Άρθρα