ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επί πολλούς μήνες "ζουν" τα αντισώματα του κορωνοϊού

24 Αυγούστου 2021, 07:00

images

Επτά μήνες μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) παραμένουν σταθερά ή και αυξάνονται. Αυτό υποστηρίζει follow-up μελέτη σε υγειονομικούς που εκπόνησε ομάδα από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και η οποία δημοσιεύεται στο Nature Communications. Μάλιστα λόγω των ευρημάτων αυτών οι ειδικοί προτείνουν προϋπάρχοντα αντισώματα κατά άλλων κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος, να χρησιμοποιηθούν προστατευτικά έναντι της COVID-19.

Η ομάδα με επικεφαλής την Δρ Carlota Dobaño από το Ινστιτούτο ISGlobal, παρακολούθησε από την αρχή της πανδημίας μια ομάδα υγειονομικών από τη Νοσοκομειακή Κλινική (στο πλαίσιο της έρευνας για την πορεία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 «SEROCOV»), ώστε να αξιολογήσουν τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι διαφορετικών πρωτεϊνών του ιού σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους 578 συμμετέχοντες σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο 2020. Με χρήση της εγκεκριμένης τεχνολογίας Luminex, μέτρησαν στο ίδιο δείγμα τα επίπεδα των αντισωμάτων IgA, IgM ή IgG σε έξι διαφορετικές πρωτεΐνες του SARS-CoV-2 καθώς και τη συγκέντρωση αντισωμάτων έναντι των τεσσάρων κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος. Επιπρόσθετα, ανέλυσαν την εξουδετερωτική δράση των αντισωμάτων σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων στου υγειονομικούς συνέβη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα – το ποσοστό των συμμετεχόντων με αντισώματα κατά του κορωνοϊού αυξήθηκε ελαφρώς μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου από το 13,5% στο 16,4%.

Στα δείγματα, όλα τα αντισώματα IgG, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την εξουδετερωτική δράση, παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, με εξαίρεση τα IgM και των ειδικών IgG αντισωμάτων έναντι της νουκλεοπρωτεΐνης (anti-N). Επιπλέον, σύμφωνα με την Gemma Moncunill, εκ των ανωτέρων συγγραφέων της μελέτης, 3 στους 4 συμμετέχοντες (75%) εμφάνισαν αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων anti-S από τον πέμπτο μήνα και μετά, χωρίς να έχει καταγραφεί περιστατικό επαναμόλυνσης.

Σε σχέση με τα αντισώματα έναντι των κορωνοϊών του κοινού κρυολογήματος (HCoV), διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν διασταυρούμενη προστασία κατά της μόλυνσης ή νόσου από τον ιό SARS-CoV-2, δύο παράγοντες που έδειξαν να επηρεάζουν την παραπάνω αντισωματική προστασία: οι θετικοί στον SARS-CoV-2 είχαν χαμηλότερα ποσοστά αντισωμάτων HCoV, εκ των οποίων για τους ασυμπτωματικούς οι συγκεντρώσεις των αντισωμάτων IgG αντί-HCoV και IgA ήταν υψηλότερες από όσους είχαν εκδηλώσει συμπτώματα.


Σχετικά Άρθρα